Kesäloma on kallistumassa uhkaavasti kohti viimeistä viikkoa. Vielä olisi aikaa seikkailuille kotimaan ihmeitä tutkimassa, mikä on ollut blogin tämän kesän teema. Ystävättäreni on jo lupautunut lähtemään kaveriksi, sitten kun taas jonnekin päin olisin menossa ja niimpä vaihdamme retkipäivän aamuna pikaiset viestit ja muutaman tunnin kuluessa olemme matkalla kohti Vaasaa. Siellä määränpäämme on Vanha Vaasan rauniot, jossa en ole koskaan käynyt, vaikka kohde kuuluu minulla lähimatkailun piiriin, onhan sinne vain noin tunnin ajomatka kotikaupungistani.

Vaasan historia alkaa 1300-luvulta, jolloin Norrlannista saapuneiden merenkävijöiden kerrotaan rantautuneen Merenkurkkuun. Pyhän Marian kirkko, jonka raunioille suuntasimme rakennettiin luultavasti 1500-luvulla. Aluksi oli pieni kirkonkylä, joka vähitellen laajeni ja 1600-luvun alussa paikalle perustettiin Vaasan kaupunki. Seurakunnan kasvaessa kirkkoa laajennettiin ja 1700-luvulla se muutettiin ristikirkoksi. Näin syntyi vähitellen nykyinen Vanha Vaasa, entisajan kirkonkylä, josta on jäljellä vain rauniot.

 

IMG_0264

 

Eletään elokuun alkupäiviä vuonna 1852, kun syttyy tulipalo joka tekee tuhojaan hyvin laajalti. Tarina kertoo, että väsynyt, huolimaton markkinamies olisi nukahtanut erääseen ulkovajaan, pudottanut nukahdettuaan piippunsa ja siitä sai alkunsa tuli joka levisi nopeasti helteisenä, kuivana loppukesän päivänä kyläläisten ollessa peltoaskareissa ja muissa touhuissaan. Iltaan mennessä kaupungista oli jäljellä vain savuavat rauniot.

Uusi kaupunki rakennetaan rannikolle alle kymmenen kilometrin päähän Vanhasta Vaasasta.

 

IMG_0243

Pyhän Marian kirkon rauniot.

 

IMG_0246

 

IMG_0248

 

Entisajan kaupunkia johtivat pormestari ja raatimiehet. Raatihuone sijaitsi kirkon vieressä ja se mainitaan vuoden 1634 maakuntakäräjien kokoontumispaikkana. Raatihuoneella sijaitsi myös tilapäinen vankila. Raatihuoneesta oli moneksi, sillä siellä sijaitsi myös kaupungin ensimmäinen majatalo, kaupunginkellari, josta myytiin väkijuomia.

Vaasan kellotapuli sijaitsi kirkon itäpuolella näkyvällä paikalla. Tulipalossa kellotapulista säästyi vain sen kivinen alaosa.

 

 

IMG_0252

Kellotapulista jäi palossa jäljelle vain kivinen alaosa.

 

Alueella toimi aikanaan myös Vaasan triviaalikoulu, jonka tunnetuin oppilas lienee ollut Suomen kansallisrunoilija Johan  Ludvig Runeberg. Triviaalikoulu oli kaupungin ainoa vakituisissa tiloissa toimiva koulu. Kaksikerroksinen rakennus valmistui vuonna 1691.

 

 

IMG_0260

 

IMG_0262

Vaasan triviaalikoulun rauniot.

 

Raunioiden takaa löytyy vehmas asemapuisto ja vanhan rautatieaseman alue, joka on päässyt osin repsahtamaan, mutta on silti omalla tavallaan hyvin tunnelmallinen. Kasvillisuus on runsasta. Vanhat rakennukset huokuvat omaa tunnelmaansa ja ovat saaneet graffiteja seinilleen. Kävelykujaa reunustaa ikivanhat puut, jotka kuiskivat kulkijalle omia tarinoitaan kesäisen tuulenvireen saattelemana.

 

IMG_0253

 

IMG_0254

 

IMG_0255

 

Kun Vaasan kaupunki tulipalon jäljiltä siirrettiin nykyiseen keskustaan, rakennettiin sinne myös uusi kirkko tuhoutuneen tilalle. Pieni maalaisseurakunta vanhoilla asuinsijoillaan palossa tuhoutuneessa kirkonkylässä oli kuitenkin ilman omaa pyhäkköä. Vaasan hovioikeuden talo oli säästynyt tulipalossa vaurioitumattomana. Uuteen keskustaan rakennettiin uusi hovioikeus ja tämä vanha rakennus jäi tyhjäksi. Siitä tehtiin kyläläisille uusi kirkko. Ja komean kirkon saivatkin!

Kirkko on nykyisin nimeltään Mustasaaren kirkko ja sitä ympäröi upea, vanha hovioikeudenpuistikko. Kirkkoon johtaa pitkä kapea hiekkatie, jonka päästä voi nähdä kirkon ylvään olemuksen.

 

IMG_0274

 

IMG_0273

 

IMG_0283

 

Mustasaaren kirkkoa vastapäätä sijaitsee Vanhan Vaasan vallit, kumpare jolle 1300-luvulla rakennettiin Korsholman linna. Valleilla on kiviristi, joka on pystytetty entisaikojen ristiretkeläisten muistoksi. Valleilta on upea näkymä Mustasaaren kirkkoon ja hovioikeudenpuistikkoon.

 

IMG_0284

 

IMG_0285

 

Jälleen jää taakse hauska, mukava retkipäivä, joka oli täynnä vahvaa historiaa. Alue on mielenkiintoinen, kesällä tosi kaunis ja Vanha Vaasan rauniot ovat näyttävät talvellakin lumihankea vasten. Raunioalue toimii talvisin myös suosittuna pulkkamäkenä. Jos Vaasan tai vaikkapa Merenkurkun suunnalla liikut, tämä on helppo kohde käydä samalla kertaa.

Vanha Vaasan raunioista ovat kirjoittaneet myös Retkipaikka ja Kerran poistuin kotoa-blogin Noora, joka on kotoisin Vaasasta.

Uusille retkille pääset mukaan, kun klikkaat itsesi seuraamaan blogia facebookissa, twitterissä, instagramissa ja vaikkapa Blogit.fi-sivustolla.