Viime postauksessa vierailin isolla kirkolla, jossa vilinää, vilskettä ja ihmeteltävää riitti joka kulman takana. Olen kuitenkin luvannut tarinoita  maailman suurilta turuilta ja toreilta niihin pienimpiin tuppukyliin ja kaikkea siltä väliltä. Koska seikkailijaluonne ja levoton sielu eivät osaa olla aloillaan. Koska ajattelen, että maailmassa on paljon nähtävää ihan lähelläkin. Ja ennenkaikkea koska uskon, että jokaisella paikalla on tarina.

Nyt on sitten vuorossa suloinen tuppukylä, jonka läheskään kaikki kadut ja tienmutkat eivät täyty askelista, mutta kaunis tämä paikka on. Se tarjoaa kulkijalle silmänruokaa, supisuomalaista järvimaisemaa paikoin silmänkantamattomiin. Kesäisin tänne saapuvat mökkivieraat lukuisiin järven rantaviivaa reunustaviin mökkeihin, joista osa varmasti on myös talviasuttavia. Ja mikä on istuessa kesäiltaa laiturin nokassa tyynen järven rannalla ja kuunnella aaltojen liplatusta rantakaislikossa. Kesäisin tänne saapuvat myös golfaajat sillä järven rannalta löytyy siihen upeat puitteet tarjoava golfkenttä. Tämä paikka syntyi 77 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin törmäyksessä. Ollaan Lappajärvellä!

Aikojen alussa järven uskottiin syntyneen muinaisen tulivuoren kraaterista. Vasta vuonna 1976  Martti Lehtisen väitöskirja todisti järven syntyneen valtavan meteoriitin törmäyksen voimasta.

 

IMG_0016

 

IMG_0185

 

IMG_0188

 

Lappajärvi on Etelä-Pohjanmaan maakunnan suurin järvi ja Euroopan suurin kraaterijärvi. Järven pinta-ala on 145 km². Järven suurin saari on Kärnänsaari, josta järven rannoilta löydetty tuliperäinen kivilaji Kärnäiitti on saanut nimensä. Lappajärvi on muutaman tuhannen asukkaan kunta ja loma-asuntoja täällä on reilu tuhat. Moni voi muistaa Lappajärven myös Suomen toiseksi vanhimman rockfestivaalin Tulivuorirockin kotipaikkana. Ei liene vaikea arvata mistä kyseinen rocktapahtuma on saanut nimensä.

Nykyisin Tulivuorirockin syntysijoilla tanssahdellaan kesälauantaisin lavatansseissa. Vielä ”minun nuoruudessani” tämä tanssilava oli nuorten mesta kesäisin, jonne kerääntyivät nuoret lähikunnista linja-autolla tai taksikyydillä, johon oli kerätty porukka kyytiä kustantamaan. Etkot pidettiin lähimetsässä, josta sitten vähitellen siirryttiin lavalle illan bändin aloittaessa esiintymisensä. Voi niitä aikoja! Aivan haikeus puristi rintaa, kun nyt 40 ja plus ikävuosien kanssa kiertelin nämä tutut polut. Paikassa toimii myös Halkosaaren kesäteatteri, jossa voi nauttia tasokkaista esityksistä kesäisin.

 

IMG_0225

 

IMG_0220

 

IMG_0221

 

Minun tieni Lappajärvelle vei kuitenkin jo vuosia ennen näitä nuorten bileiltoja Halkosaaren lavalla, sillä vanhempieni työpaikalla oli sopimus Nykälän lomakylän kanssa, että työntekijät saivat perheineen viettää kesäisen viikonlopun Nykälän lomamökeissä. Nuo muistot ne vasta täynnä tunnetta ovatkin. Nyt vuosia jälkeenpäin olen aina joskus käynyt fiilistelemässä tuossa lomakylässä, joka ei ole aivan entisellään, mutta on olemassa. Samat tutut mökit nököttävät tutulla paikallaan ja jopa vanha vastaanottorakennus, jossa toimi paikan respa ym. on pystyssä joskin käyttämättömänä. Kurkin sisään tutun rakennuksen ikkunoista. Tuossa oli pajatso ja tuosta tiskiltä ostettiin limsaa ja karkkia. Aulassa oli televisio, mutta ei me sitä katsottu kuin joskus ehkä muodon vuoksi, jotta voitiin kuluttaa aikaa siellä respan tädin ”ilona”. Kävelen pihapiirissä. Tässä olivat keinut. Ja kyllähän me keinuttiin velipojan kanssa kilpaa niin että heikompia hirvitti.

Alueella näkyy paljon karavaanareita ja mökit ovat kyllä hoidettuja ja asuttuja. Osa on yksityisten omassa käytössä ja osaa vuokrataan. Rannan rämeikkö on muuttunut kauniiksi viheriöksi, jossa on golfkenttä. Tuttuja paikkoja uusin ilmein.

 

img_1121

Täältä sitä pikkutyttönä haettiin monet lomaviikonlopun karkit ja iskettiin loput markat pajatsoon.

 

IMG_0218

 

IMG_0219

 

IMG_0215

 

Mökkikylän vieressä on jo vuosia seissyt ylväänä Hotelli Kivitippu, joka sai tämän vuoden (2017) keväällä uudet omistajat muutaman vuoden tauon jälkeen. Edellisen omistajan toiminnan loputtua hotellissa toimi hetken aikaa pakolaisten vastaanottokeskus, joka kuohutti suuresti tunteita laidasta laitaan.  Ottamatta millään tavalla kantaa pakolaispolitiikkaan, kieltämättä kalliit yksityisten omistamat kylpylän lomaosakkeet ja vastaanottokeskus samassa rakennuksessa eivät ehkä olleet se yhtälö johon oltiin pyritty. Nyt Kivitipun historiassa on kuitenkin auennut uusi sivu uusien omistajien myötä ja kun eräässä alueen putiikissa sivukorvalla kuuntelin keskustelua, ollaan kunnassa erittäin toiveikkaina hotellin suhteen ja iloisia, että kaikki on taas niinkuin ennekin.

Hotellissa en ole yöpynyt enkä niiltä osin voi sanoa paikasta juuta tai jaata, mutta tässä vaiheessa päivää minun ja ystäväni, joka jälleen kerran lähti matkaseuraksi hullunkurisille seikkailuilleni, vatsassa kurni nälkä ja olisimme mielellämme testanneet hotellin ravintolan. Pyörimme aulassa hetken. Kovin hiljaista. Respa auki ilta kymmeneen. Sen jälkeen tulevat soittakaa jonnekin. No nyt oli iltapäivä ja respa oli kyllä auki, mutta ravintolasalin puolella ei ollut ketään. Terassilla olevilla ihmisillä oli kahvikuppeja edessään joten varmasti paikasta jotain haukattavaa saisi, mutta eivät nyt varsinaisesti odottaneet ruokavieraita jos paikassa lounasta tai jonkinlaista ruokalistaa olisi ollut tarjolla. Tulemme tulokseen, että katsotaan kyliltä vaikka joku grilli jos ei muuta.

Löysimme Kivitipusta kuitenkin jotain. Aulasta johti portaat kerrosta alemmas ja siellä oli meteoriittikeskus, joka on koonnut yhteen näyttelyyn tarinat, uskomukset ja faktat jotka Lappajärven syntyyn ovat vaikuttaneet. Miljoonia vuosia sitten asteroidit törmäsivät toisiinsa avaruudessa. Törmäyksen voimasta syntynyt halkaisijaltaan yli kilometrin kokoinen kappale putoaa maahan tuhoten kaiken elollisen satojen kilometrien alueelta. Syntyy kraateri, josta aika muovaa Lappajärven, jonka rantoja me nyt kuljemme ihastellen kaunista joskin hiukan pilvistä kesäpäivää.

 

IMG_0209

 

Kivitipun rannasta pääsee risteilylle kauniille Lappajärvelle M/S Veannettarella kesäperjantaisin ja -lauantaisin. Laituria vastapäätä toimii Onnentupa-kahvila ja kirpputori sekä suloinen käsityöpuoti. Kahvilan pihapiirissä on kukkoja ja kaksi kania. Kahvilarakennus on idyllinen vanha maalaistalo ja se käsityöpuoti, se on oikeasti nimensä mukaan suloinen!

 

IMG_0198

 

IMG_0194

 

IMG_0197

 

IMG_0196

 

Tälläinen kesäpäivä minulla ja ystävälläni tällä kertaa. Ja löysimmekö me sitä ruokaa? Kyllä vain, kylältä löytyi kievari, jonka yhteydessä taisi toimia myös matkahuolto ja ennenkaikkea se Rolls-hampurilaisketju, jonka antimet otimme hyvillä mielin vastaan. Olimmehan matkassa aamupalan voimin ja itselläni se ei paljon paria kahvikupillista (lue pannullinen kahvia) kummempi ole.

Ja Lappajärvelle kannattaa poiketa jo yksistään maisemien vuoksi! Ota huone hotellista tai vuokraa mökki! Tai poikkea ihan vain ohikulkumatkalla toteamassa, että taas on nähty kappale kauneinta Suomea! Itse aion joskus vielä viettää viikonlopun jossakin niistä mökeistä, joissa lapsena aina oltiin.

Tule matkakaveriksi retkilleni blogin facebook-sivulla, instagramissa ja twitterissä! Myös Blogit.fi-sivuston kautta pystyy seuraamaan reissujani!