Tiedätkö sen tunteen, kun ajelet vilkasliikenteisellä valtatiellä, käännyt siltä jollekin pikkutielle, ajat jonkun kymmenen kilometriä ja olet aivan toisessa maailmassa. Sellaisen tunteen koimme ystäväni kanssa Orisbergissä. Me tosin etsiydyimme sinne aivan tietoisesti, minulla on ollut jo pitkään tarkoitus käydä tässä paikassa ja nyt viimeinkin löytyi sopiva päivä tutustua lähimatkailun saloihin. Ja kun sain mukaan vielä ystäväni niin päivästä tuli aivan täydellinen! Nyt haluan kertoa tästä kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta paikasta myös teille.

 

IMG_0035

 

Orisberg sijaitsee Isokyrössä Etelä-Pohjanmaalla. Orisbergin historia alkaa vuodesta 1676 jolloin Vaasan pormestari Jaakko Rossi sai yhtiökumppaneineen valtalupakirjan rautaruukin perustamiseksi Orisbergiin. Kaikkien odotusten vastaisesti alueelta ei kuitenkaan löytynyt rautamalmia vaan se oli kuljetettava Ruotsista. Tämä kävi tietenkin kalliiksi ja niimpä masuuni siirrettiin 1700-luvun alussa Oravaisten Kimoon, jonne syntyi Pohjanmaan toinen rautaruukki. Orisbergin historian syntymiselle merkittävä vuosi oli 1783 jolloin ruukin osti Bengt Magnus Björkman, joka hankki omistukseensa myös Fiskarsin ruukin. 1800-luvun alussa Björkman palasi kuitenkin Ruotsiin ja luovutti Orisbergin ruukin pojalleen Lars Magnus Björkmanille, jonka aikana ruukin toiminta alkoi vihdoin kannattaa. Björkman nimi aateloitiin sittemmin Björkenheimiksi. Björkenheimin kartano valmistui vuonna 1810 ja Orisbergiin muodostui oikea ”ruukkiyhdyskunta”, jolle rakennettiin oma kirkko ja sen ympärille hautausmaa. Kartano oli itsenäinen seurakunta 40 vuotta.

 

IMG_0048

Björkenheimin kartano, jossa edelleen asuu sukua.

IMG_0031

Ruukin toimintaa varten tehtiin patoamalla järvi. Orisbergin kartanomiljöö sijaitsee Suomen vanhimman tekojärven Kotilammen rannalla.

 

Kirkon ja sen kellotapulin suunnitteli Carl Ludvig Engel ja seurakunnan ensimmäisenä pastorina toimi Frans Mikael Toppelius, joka oli Sakari Topeliuksen serkku. Kesällä 1833 Sakari Topelius kävi rippikoulunsa Orisbergissa. Topeliuksen saduissa ja Välskärin kertomuksissa on ehkä häivähdys Orisbergin maisemia.

Seurakunnan hoitamisen lisäksi pastorin tehtäviin kuului toimia opettajana ja koska tuohon aikaan ei kansakouluja vielä ollut niin Orisbergin kartanon kouluun saattoi tulla oppilaita pitkienkin matkojen päästä varakkaimmista perheistä. Kerrotaan että Orisbergissa on usein vieraillut kirjailija Arvid Järnefelt ja säveltäjä Jean Sibelius. Perimätieto kertoo, että Sibelius olisi vaihtanut kihlasormukset Ainon kanssa Orisbergissä kellotapulin juurella ehtoolliskellojen soidessa.

Ruukkitoiminta loppui Orisbergissä 1900 ja sen jälkeen siellä aloitti maanviljelyskoulu. Björkenheimin suku omistaa kartanon edelleen ja sukua asuu kartanossa. Istuimme ystäväni kanssa kellotapulin juurella ihastelemassa Orisbergin upeaa miljöötä, kun seuraamme liittyi nainen, joka tuli kirkosta Jumalanpalveluksen päätyttyä ja hän tiesi kertoa, että Björkenheimin tila on toiminut maatilana aivan viime vuosiin saakka. Itse Björkenheimin kartano pihoineen on yksityisaluetta ja halusimme tietenkin kunnioittaa sitä joten kuvia kartanon pihapiiristä ei ole.

 

IMG_0047

IMG_0062

Orisbergin kirkko.

 

IMG_0043

Kellotapuli kirkon pihamaalla.

 

Alue on kokonaisuudessaan aivan käsittämättömän kaunis ja upea miljöö. Kirkon ympärillä on hautausmaa, jossa on vuosisatoja vanhoja hautoja. Joukossa on myös uudempia hautoja ja hautakivet muodostavat hienon kontrastin hoidettujen ja rempallaan olevien hautojen välillä. Hautausmaalla on myös Björkenheimin suvun hautoja.

 

 

IMG_0040

IMG_0053

IMG_0063

Björkenheimin suvun hautoja.

 

Vihdoin pääsemme myös kirkkoon sisälle, kun kesäkirkon nimellä kulkeva Jumalanpalvelus on ohi. Jos kirkko on päältäpäin suloinen kuin karamelli, on se sitä myös sisältä. Suuren suuri se ei ole, onhan se tehty vain tietylle yhteisölle, mutta kaunis se on. Puiset penkit, alttarin yläpuolella oleva saarnastuoli ja ikkunat, jotka tuovat minulle mieleen mummolan vanhat ikkunat, joissa oli sellaisia ”kuplia” kuten vanhoissa ikkunoissa. Alttarilla on kissankelloja maljakossa.

 

 

IMG_0056

 

Nykyään alue on toimintakeskus, jossa järjestetään Kansan Raamattuseuran toimintaa. Vanhassa pappilassa toimii kesäkahvila, tai kaffila kuten me täällä Pohjanmaalla sanomme. Kahvilan aitassa on sisustuskirpputori, jossa oli kaikenlaista pientä koriste-esinettä enkelistä suihkepulloon. Vastapäätä tien toisella puolella on Siirtola-tupa, jossa on entisaikojen elämisen jäljet näkyvästi paikoillaan.

 

 

IMG_0081

Vanhassa piharakennuksessa toimii kirpputori.

IMG_0071

IMG_0072

IMG_0073

 

Alueella on mahdollista saada myös opastettuja kierroksia tiettyinä aikoina tai ryhmille erikseen. Kirkko ja kesäkahvila ovat heinäkuussa auki joka päivä klo 12-18.

Nyt haluankin sanoa enää, että jos sä Pohjanmaalle aiot matkustaa, poikkea Orisbergiin. Etenkin jos sinua kiehtoo vanhat rakennukset, kirkot ja historiallinen miljöö. Google Map löytää paikan osoitteella Åbergintie 38-88, Orisberg.

Isokyröstä olen kirjoittanut aikaisemminkin, postaukseen pääset tästä. Ja Sakari Topeliuksen synnyinkodissa vierailin viime kesänä, se tarina löytyy täältä.

Seuraava seikkailu kotimaan kauniissa maisemissa odottaa jo aivan kulman takana, hyppää kyytiin seuraamalla blogia facebookissa, twitterissä ja instagramissa. Blogi löytyy myös Blogit.fi-sivustolta.