Vapaapäivän aamu, auringon ensisäteet herättävät minut jo aamuvarhaisella siemailemaan aamukahvia ja kesän tuoksuja. Päivästä on tulossa lämmin ja lähden hyvissä ajoin tempaisemaan aamulenkkini ennekuin on liian kuuma. Kylmän ja kolean alkukesän jälkeen tuntuu lähes uskomattomalta ajatus, että näillä leveysasteillakin voisi olla liian kuuma lenkille. Lenkillä vahvistuu ajatus, että päivästä taitaa tosiaan olla tulossa lämmin. Tänään ei voi jäädä kotiin. Vihdoinkin saan käyntiin #kappalekauneintasuomea -tempaukseni, jota olen päättänyt tänä kesänä toteuttaa mahdollisimman paljon ja aina kun tilaisuus on. Lyhyesti ja ytimekkäästi se pitää sisällään Suomi-retkeilyä milloin missäkin, pitkin poikin Suomen turuja ja toreja sillä nähtävää kotimaassamme kyllä riittää.

Hetken pähkäilen minne lähteä. Nuoriso vetelee vielä sikeitä enkä ensin edes ajattele, että saisin heitä mukaan retkelleni, minne ikinä olisinkaan menossa. Aurinko porottaa jo korkealla, kun vihdoin keksin että auringon kaveriksi tarvitaan meri. Hihkaisen nuoriso-osaston ovesta, että olen aikeissa lähteä Storsandille. Yllätyksekseni molempien tyttöjen päät nousevat tyynyistä kuin jouset ja ennenkuin huomaankaan he istuvat hotkimassa aamupalaa, jotta ehtivät mukaani. Storsand on meidän pohjalaisten oma paratiisiranta dyyneineen keskellä ei mitään Pohjanmaan rannikolla.

 

 

MIKÄ STORSAND?

Pohjanmaasta tulee kieltämättä enempi mieleen latomeri, mutta meillähän on täällä aivan mahtava rannikko, jossa pääsee ihastelemaan ihan oikeaa merta silmänkantamattomiin. Ja ihasteltavaa todella riittää! Storsand on luonnontilaisena säilynyt hiekkaranta-alue Uusikaarlepyyssä Monäsin kylässä. Rannan edustalla harjuselänne kohoaa Lotanin saareksi, jota yhdistää mannerrantaan enää vain matalikko. Maankohoaminen on täällä Pohjanmaan rannikolla silminnähtävää.

Alue on luonnonsuojelualuetta, joka kuuluu Nature 2000-ohjelmaan. Storsandilla voi uida ja nauttia luonnosta. Marjastaminen ja sienestäminen ovat sallittuja ja alueella voi myös yöpyä telttaillen. Tulen saa tehdä siihen tarkoitetuilla paikoilla ottaen huomioon mahdolliset metsäpalovaroitukset. Alueella on tietenkin muistettava kunnioittaa luontoa niinkuin missä tahansa muuallakin luonnossa liikuttaessa!

Muistan Storsandin jo omasta lapsuudestani. Ranta on ihanteellinen pikkulasten kanssa, sillä se on matalikkoa hyvin pitkälle. Oma tyttäreni totesi ollessaan vielä päiväkoti-ikäinen nappula, että täältähän voi melkein kävellä Ruotsiin. Maankohoaminen kun jatkuu, niin ehkäpä pian voikin.

 

 

Lotanin saari näkyy tässä kuvassa vasemmalla ja ylemmässä kuvassa suoraan edessä.

 

Ranta on todella matala.

 

MITEN STORSANDILLE LÖYTÄÄ?

Storsandille on vaikea löytää, koska sinne ei ole minkäänlaisia opaskylttejä. Viimeisimmästä käynnistäni täällä oli vierähtänyt jo useampi vuosi, mutta minulla oli hämäriä muistikuvia ajoreitistä. Kotona hahmottelin paikan googlemapsin avulla. Onnistuin silti eksymään. Navigaattorini on sanonut yhteistyömme irti jo ajat sitten ja puhelimenikin on niin kehno, ettei siitäkään ollut apuja tähän, mutta onneksi takapenkkiläisillä on nykytekniikka kunnossa ja heidän googlemapsinsa lopulta ohjasivat meidät oikealle tielle. Lyhyesti voisin ajoreitin kuvailla niin, että kun käännyt 8-tieltä Monäntielle, saat ajaa suoraan niin kauan, että vastaan tulee Storsandintie ja sitten oletkin pian perillä. Kolme kilometriä ennen hiekkadyyneille saapumista oli pahvinen itsekyhätty kyltti, jossa luki Hiekkaranta 3km.

 

 

 

Ihana, aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä tuli vietettyä Storsandin hiekkarannalla. Alue on ainutlaatuinen ja jotenkin sitä aina mykistyy luonnon kauneuden keskellä. Tälläisiä arvokkaita paikkoja meillä täällä kotimaassa on paljon. Tunnen nyt toistavani itseäni, mutta sanon siitä huolimatta; aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Tähän paikkaan se sopii erityisen hyvin.

Seuraa kesän seikkailujani blogin facebook-sivulla, instagramissa ja twitterissä.

Viime kesänä vierailin Uusikaarlepyyn kaupungissa. Lue tästä miten viehättävä pieni rannikkokaupunki se onkaan!