Aina välillä näkee otsikoita ja päivityksiä, jossa viimeiseen asti vältellään pakettimatkaa ja turistirysiä ja useinkin nämä kaksi asiaa liitetään yhteen. Välillä tunnen pienen piston rinnassani: apua, minun lomaparatiisini on joidenkin lomahelvetti!  Tämä sai minut miettimään omakohtaisia kokemuksiani omatoimimatkojen ja pakettimatkojen välillä. Olenko jäänyt jostakin paitsi valitessani niin usein sen valmiin paketin keskelle turistirysää? Entä silloin kun olen matkustanut omatoimimatkalla? (Kyllä, uskokaa tai älkää minulla on omatoimisiakin matkoja takana ja jopa suunnitteilla!) Olenko joutunut tekemään valtavia ponnisteluja päästäkseni sinne minne haluan, nähdäkseni paikalliset nähtävyydet, löytääkseni hotellin jne.jne. Vastaus kaikkiin on ei! En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi pakettimatkalla enkä koe, että omatoimiset hetket maailmalla olisivat aiheuttaneet minulle mitään ylimääräisiä sydeämentykytyksiä, sen enempää ihastuksesta kuin vihastuksestakaan!

Miksi sitten niin usein pakettimatka? Kun minä lähdin ensimmäiselle ulkomaanmatkalleni, ei tainnut juuri olla muuta vaihtoehtoa kuin valita se sopivin matka kotiin kannetusta lomaesitepinosta. Puhelinsoitto matkatoimistoon ja sitten odottamaan tulevaa reissua. Vielä silloinkin kun tein ensimmäisiä lomamatkoja itsenäisesti aikuisella iällä, ensimmäiset matkani ovat tällä tyylillä varattuja.

Nykyään tyyli on toinen, matkat varataan ja maksetaan netissä olivatpa ne pakettimatkoja tai ei. Ennen koin valmiiseen pakettimatkaan liittyvän jonkinlaista turvallisuutta, kun varaa-nappia oli painettu ja varausmaksu maksettu, homma oli selvä! Nykyään molemissa tapauksissa läppärin näytöllesi rävähtää viipymättä tarjous peruutusvakuutuksesta! Whaaat! Tämähän on valmismatka, kuka sen voisi perua? Ja jos voi niin kai nyt uuden matkan tilalle saan? Ei muuten välttämättä ole näin simppeliä! No vakuutusten tärkeydestä en aio tässä enempää luennoida, ne varmasti ovat (toivottavasti) jokaisella jo takaraivossa, mutta valmiin pakettimatkan käytännöllisyydestä ja mukavuudesta (tai ainakin siitä miten niistä voi yrittää tehdä sellaisia) sanon sanasen!

 

Monen kauhukuva numero yksi: Valmismatka ja all inclusive-hotelli, paljon suomalaisia ja yhteistä ohjelmaa iltaisin!

Vastapainona ravintolalle, joka on täynnä suomalaisia; melkein tyhjä ranta, josta voit vapaasti valita paikkasi! Samalla matkalla ollaan!

Ajankohta ratkaisee paljon!

Kyllä! Loman ajankohta merkitsee paljon oli sitten kyseessä pakettimatka tai omatoiminen. Ajankohta näkyy niin matkan hinnassa kuin itse kohteessakin. Koulujen loma-ajat ovat pahimpia! Silloin valmismatkojen hinnat ovat pilvissä, joskus jopa niin pilvissä ettei yksinkertaisesti voi, pysty ja kykene saatikka halua maksaa matkasta sellaista kiskurihintaa. Etenkin kun muutaman viikon päässä sama matka samaan hotelliin irtoaa useita satasia huokeampaan hintaan! Valitettavasti aina ei ole ollut mahdollista matkustaa yleisimpien loma-aikojen ulkopuolella ja niinpä on tullut todistettua sekä liian kallista matkaa että sitä turistirysän pahinta puolta, jossa allasalue on niin täyteen tumpattu ihmisiä, että rauhallista nurkkausta on saanut etsimällä etsiä. Turhaan.

Siispä sääntö numero yksi kuuluukin; jos mahdollista matkusta loma-aikojen ulkopuolella ainakin jos viimeiseen asti olet vältellyt pakettimatkaa. Toinen hyväksi todettu ajankohta on matkustaa juuri matkustuskauden alettua. Kun koko kylä ja hotelli on vasta heräilemässä talvihorroksestaan ja valmistautuu ottamaan sinut vastaan virkistyneenä ja toiveikkaana alkavasta lomakaudesta. Tämä sääntö pätee myös silloin jos et välitä niin kuumasta säästä. Monet pitävät esimerkiksi Kreikkaa kesällä aivan liian kuumana kohteena. Kuumahan siellä toki kesällä onkin, mutta varaapa matkasi huhtikuulle, sinne loppupuoliskolle, niin eipä ole liian kuuma eikä myöskään altailla tungosta. Pieni varoituksen sana täytyy sanoa, että meidän kokemuksen mukaan huhtikuussa hotellin uima-altaassa oli niin jäätävän kylmää vettä, että uiminen siellä oli ainakin meikäläiselle mahdotonta. Mutta ehkä joku kokenut avantouimari pystyy siihen.

 

Yleisimpien loma-aikojen ulkopuolella allasalueesi saattaa näyttää tälläiselle! Vapaita aurinkotuoleja keskellä päivää, rauhallisia nurkkauksia ja altaassa tilaa!

Paikat lyöntiin ennekuin turistimassat saapuvat! Kreeta huhtikuu 2013.

 

Valitse rauhallisempi lomakylä

On totta, että monet suositut lomakohteet ovat aina täynnä matkustitpa milloin tahansa! Esimerkiksi Kanariansaarilla ilmasto on leuto läpi vuoden ja houkuttelee turisteja paikalle oli aikainen kevät, syksy tai keskitalvi. Me suuntasimme lomallamme Bahia Feliziin, joka on pieni mutta kiva lomakeidas Playa del Inglesin kupeessa. Kylä on pieni, mutta lähellä kaikkea. Lapsiperheet suosivat kohdetta ja siellä on TUI:n lapsiperheille tarkoitettu Blue Village kylä eli jos et välitä lasten aiheuttamasta kirkumisesta uima-altaalla, valitse jokin muu pieni kylä. Mutta ellet vietä aikaasi hotellin uima-altaalla, on tämä kohde mitä mainioin. Rantaviivaa löytyy pitkille aamu-, päivä- ja iltakävelyille aina Playa del Inglesiin ja Maspalomakseen asti. Lisäksi olet lähellä kaikkia palveluja, mutta tarpeeksi kaukana ihan keskustan sykkeestä ja ostoskeskuksista.

 

Ei täällä  kauheasti ruuhkaa näy, vaikka syyslomaviikkoa eletäänkin. Gran Canaria 2013.

 

Suorat lennot säästävät aikaa (ja luontoa)

Niin. Tarvitseeko enepää sanoakaan? Pakettimatkojen lomalennot kulkevat lähes aina suorilla lennoilla joten etenkin silloin, kun lomapäiviä ei ole haaskattavaksi lentokentällä istumiseen vaihtolentoja odotellessa, niin pakettimatka on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Lentomatkustamisesta syntyy aina hiilijalanjälki, mutta suorilla lennoilla sitä voi edes vähän minimoida.

 

 

Pakettimatkoja joka makuun

Pakettimatkat eivät ole vain aurinkolomia hienoille hiekkarannoille. Jos olet aktiivilomailija, mutta et aina jaksa itse räätälöida tai se tuntuu heti alkujaan vieraalta vaihtoehdolta ehdotan valitse teemallinen pakettimatka! Se voi olla kiertomatka, jossa näet parhaassa tapauksessa useammankin maan kerralla tai ainakin yhdestä maasta mahdollisimman paljon! Se voi olla urheilullinen patikointimatka, jossa pääset turvallisille patikkapoluille kokeneen oppaan johdolla.

Valmismatkan ei myöskään aina tarvitse suuntautua ulkomaille tai hirmuisen kauas. Se voi olla joskus jopa halvempi ja helpompi vaihtoehto matkustaa lähelle kuin alkaa itse räätälöimään monen mutkan kautta kalliine junalippuineen. Tässä esimerkki matkastamme Leville ja Tallinnaan.

 

Ja vielä bonusvinkki sellaisille, jotka sanovat että kyllä minäkin matkustaisin jos olisi joku kaveri kenen kanssa mennä. Valitse teemallinen pakettimatka, mutta tee se tarpeeksi ajoissa, muuten saatat saada samanlaisen vastauksen, jonka minä sain viimeviikolla. ”Valitsemallasi matkalla kaikki yhden hengen huoneet ovat jo varattuja!” Matkalla on siis muitakin yksinmatkustavia! Et ole ainoa, saatat saada elinikäisen ystävän tai ainakin mukavaa seuraa toisesta yksinmatkustavasta, miksei koko seurueesta! Ei siitä tietenkään voi saada takuita, että tulette juttuun tai että ne toiset matkalaiset haluavat seuraa ventovieraasta. Ei. Mutta et voi saada takuita myöskään aurinkoisesta säästä tai siitä, että reissussa ei sada. Tai siitä, että kone ei ole myöhässä tai että matkalaukkusi ei vahingossa katoa. Et kuitenkaan jätä matkaa väliin näiden syiden vuoksi.

Tiedän, että tabu pakettimatkojen ympäriltä on jo paljon kaikonnut eikä enää elä ollenkaan niin vahvassa se usko, että ne ovat pelkkää oppaan perässä lompsimista päivästä toiseen. Joten kun olet saapunut kohteeseen, ota rennosti ja vietä lomasi aivan omassa tahdissasi haluamallasi tavalla. Aloita se heti lentokentältä äläkä missään nimessä hyppää matkanjärjestäjän lentokenttäbussiin, se kun useimmissa tapauksissa on hurjasti ylihintainen julkiseen liikenteeseen ja jopa taksiin verrattuna. Sama sääntö pätee matkanjärjestäjien retkiin. Monet nähtävyydet pääset näkemään omatoimisesti edullisemmin kuin järjestetyillä retkillä. On toki olemassa kohteita, joihin kannattaa ottaa opastus jostain ja sellaisia kohteita joihin ei edes pääse ilman opasta.

Onko sinun kokemuksesi pakettimatkoilta taivas vai lomahelvetti vai jotain siltä väliltä?

Hyppää mukaan uusiin seikkailuihin blogin facebooksivulla, instagramissa ja twitterissä. Blogia voit seurata myös Blogit.fi-sivustolla!