Jokunen aika sitten listasin viisi asiaa, joita en ole koskaan tehnyt matkalla. Listalta löytyi yllättäviä tavis-juttuja, joita uskoin jokaisen muun matkaajan tehneen reissuillaan, mutta sainpas joitakin kommentteja, että muiltakin puuttui kokemuksien kirjasta näitä samoja asioita. Hahaa, enpäs ollutkaan siis aivan outo lintu matkaajien joukossa.

Nyt on sitten vuorossa lista asioista, jotka teen matkalla aina! Jokaisella liittyy matkusteluun varmasti tiettyjä must-juttuja, jotka pitää ehdottomasti kokea. Joillekin ne voivat olla jopa asioita, jotka löytyvät minun never-listalta, kuten vaikkapa majoitus viiden tähden hotellissa. Ja vielä palatakseni tuohon never-listaan, ne asiat jotka siinä olivat listattuna eivät tietenkään olleet listalla sen vuoksi, että olisin ehdottomasti niitä vastaan. Ne vain syystä tai toisesta ovat jääneet tekemättä. Ellet vielä ole lukenut juttua, se löytyy tästä.

Mutta mitkä asiat ovat sellaisia, joita en halua lomalla missata. Ensimmäinen niistä on aika ehdoton!

1.  Aamupala

Hyväksyn harvoin sellaista majoitusta, johon ei kuulu aamupala. Kun muistelen tekemiäni matkoja sellaista matkaa ei taida olla, ettenkö olisi ottanut hotellin aamupalaa. Nämähän ovat lähes aina lisämaksullisia, mutta siitä viis! En minä sitä ilmaiseksi missään muuallakaan saisi. Tiedän, että jotkut haluavat rakennella aamunsa itse omaan tahtiin, herätä lähileipomon uunituoreiden sämpylöiden kanssa ja istua aamua parvekkeella nauttien aamupalansa yöpaidassa auringon noustessa. Se kuulostaa hyvältä ja sinun pitää ilmanmuuta tehdä niin jos se on sinun juttusi! Minun juttuni on hotellin valmis aamupalabuffet, josta valitsen lautaselleni kaikkea seitsemää sorttia ja etsin rauhallisen nurkkauksen, johon asetun syömään ja katselemaan ihmisiä. Plussaa on jos pöytä on ulkona! Monet ovat sanoneet, että ne hotellien aamupalat ovat aina samanlaisia. Niin ovat minun aamupalani kotonakin! Kaurapuuroa ja mehukeittoa, liikaa kahvia ja yksi leipä. Tämä menu ei ole muuttunut vuosiin joten miksi ihmeessä lomalla en söisi hotellin aamupalaa vain siksi, että se on tänään aivan samanlainen kuin eilen. Sitä paitsi ei se aina edes ole!

 

 

2. Aamulenkki

Aamulenkki on asia, josta en hevillä luovu. Tietenkin riippuu vähän loman luonteesta. Jos olen vaelluslomalla niin tuskin lähden aamulenkille ennen päivän vaellusta. Mutta oikeastaan kaikilla muilla reissuilla lähden. Kaupunkilomillakin, vaikka koko päivä talsittaisiin ympäri kaupunkia. On paljon mukavampaa istahtaa siihen buffetpöytään aamupalalle, kun takana on edes pieni pyrähdys lenkillä vaikkapa merenrantaa pitkin. Sitäpaitsi aamut ovat aivan parhaita. Olen sanonut sen ennenkin ja sanon taas. Aamut ovat parhaita!

 

Kuu ei ole vielä väistynyt nousevan auringon tieltä. Gran Canaria 2013.

 

3. Mä haluun kylmästä lämpimään…

Niin juuri! Suomi on minulle ihan tarpeeksi arktinen maa. En mielelläni pakkaa matkalle mukaan villasukkia ja pipoa. Kohteessa pitää olla lupaus auringosta ja lämmöstä. Tämä asettaa usein hiukan rajoituksia. Monet Euroopan lomakohteet eivät ole lämpimiä varhain keväällä tai kovin myöhään syksyllä. Tokihan on aina kaukokohteet. Ehkä niihin tutustutaan tulevina vuosina.

 

Jos kohteessa on aamukymmeneltä varjossa tälläiset lukemat, kuten oli Kyproksella elokuussa 2011, olen tullut oikeaan paikkaan!

 

4. Matkalaukku mukaan, kiitos!

Lähden suunnittelemaan matkaa aina siitä lähtökohdasta, että minulla on mukanani matkalaukku käsimatkatavaroiden lisäksi. Kerran olen matkustanut pelkillä käsimatkatavaroilla. Tämä on tullut tavaksi siitä, kun aloin matkustelun kahden lapsen kanssa. Muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut kuin matkatavarat mukaan ja siitä asti ne ovat kulkeneet mukana meninpä minne vain. Kerran laukkuni painoi huikeat 30 kg ja risat. Eikä siinä ollut edes koko perheen hellemekot, vain minun ja nuorimman tyttäreni.

 

 

5. Koko maailma on avoinna!

Minulle tarpeeksi rajoitusta on siinä, etten pysty matkustaa niin paljon kuin haluaisin eli muita rajoituksia ei matkailuni tunne. En tietenkään lähde kohteisiin, joihin matkustamista ei syystä tai toisesta suositella ja pidetä turvallisena, mutta kaikki muu käy. Ei haittaa, vaikka olisin ollut jossakin maassa tai kaupungissa jo useamman kerran. Ei haittaa jos lentomatka on pitkä tai sisältää välilaskun. Ei haittaa jos vapaita paikkoja tai budjettiin sopiva matka löytyy vain Kanariansaarten turistirysään, sitten mennään sinne! Ei haittaa jos kaikki ei aina mene ihan suunnitelmien mukaan, sillä sellaista sattuu, maailma elää ja useimmat asiat ovat järjesteltävissä. Mutta se haittaa jos en pääse matkalle!

 

 

Tälläisiä ovat minun matkailun must-jutut! Millaisia asioita sinun vastaavanlaiselta listalta löytyisi? Tämän listan pohjalta onkin hyvä jatkaa sitä mitä olin tekemässä ennenkuin sisäinen kirjailijani pakotti minut kirjoituspuuhiin tänne blogin puolelle; sopivan matkan metsästystä keväälle! Ehkä painoin jo varaa-nappulaa, ehkä en! Viimeinen kuva liittyy mahdollisesti aiheeseen. Ja salaperäisyys johtuu siitä, että viimeaikaisen huonon tuurin myötä olen joutunut muuttaa niin paljon suunnitelmia, että ehkä on parempi kun laitan teille terveiseni sitten lentokentältä, toinen jalka jo koneessa, niin olen varmuudella menossa kohteeseen!

Hyppää mukaan seuraavaan seikkailuun seuraamalla blogia facebookissa, twitterissä ja instagramissa.