Minulla on jonkinlainen mieltymys keräilyyn. Luojan kiitos en keräile nappeja ja neppareita, tarroja tai kiiltokuvia (enää), sillä en tiedä mihin sen kaiken tavaramäärän kanssa jouduttaisiin. Varmaan siihen Hullut himohamstraajat-ohjelmaan, jossa ihmiset ovat keränneet ympärilleen kaoottisen määrän turhaa krääsää, jonka joutuvat sitten heittämään roskikseen. Minun keräilykohteitani ei onneksi kukaan voi heittää roskikseen, sillä niitä ovat mm. Unescon maailmanperintökohteet.

Mitä ovat Unescon maailmanperintökohteet? Yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi on Unescon vuonna 1972 hyväksymä kansainvälinen sopimus, jonka keskeisenä lähtökohtana on huoli maailman uhanalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Kohteita on tällä hetkellä 1052 ympäri maailmaa. Kurkistetaan kuinka moni näistä on ehtinyt minun listalleni. Eikä kannata säikähtää! Vaikka kohteita on yli tuhat, minä olen nähnyt niistä vain muutaman joten postaus ei ole loputon.

PAFOS

Pafos on pieni satamakaupunki Kyproksen lounaisrannikolla. Pafoksella on ollut asutusta jo kivikaudella ja tarun mukaan se on jumalatar Afroditen syntymäpaikka.  Antiikin aikana Pafos on ollut saaren pääkaupunki ja siellä on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Harmillista, että minun vieraillessa Pafoksella vuonna 2009 lomani keskittyivät vielä pitkälle rannalla löhöilyyn enemmän kuin nähtävyyksien perässä juoksemiseen.

 

pafos1

pafos2

 

VERSAILLES’N PALATSI JA PUISTO

Versailles’n palatsi Ranskassa, Pariisissa on yksi Euroopan loistokkaimpia palatseja. Se rakennettiin  aikanaan kuningas Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi. Unescon maailmanperintöluetteloon se on kuulunut vuodesta 1979. Vierailustani Versailles’n palatsissa voit lukea täältä.

 

img_2642

 

SEINEN RANNAT PARIISISSA

Seine on 780km pitkä joki, joka virtaa Pariisin halki. Seinen rannat Pariisissa liitettiin osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa vuonna 1991. Seikkailuistani Seinen rannoilla voit lukea lisää täältä.

 

img_2748

 

RODOKSEN KESKIAIKAINEN KAUPUNKI

Rodos on ihana auringon saari Välimerellä. Sen historia ulottuu antiikin ajoille saakka ja Rodoksen linnoitus on yksi Välimeren alueen parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, joka listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1988. Olen vieraillut Rodoksella kaksi kertaa, viimeksi kesällä 2016. Rodoksen juttuja pääset lukemaan blogin Kreikka-kategoriasta.

 

054

058

 

DOLOMIITIT

Dolomiitit on alppeihin kuuluva vuoristo Koilis-Italiassa. Näiden jylhien vuorten korkein vuori on Marmolada (3344m). Tein vaellusmatkan Dolomiiteillä kesällä 2015. Tunnelmia matkalta voit lukea vaikkapa täältä. Unescon maailmanperintöluetteloon Dolomiittien vuoristo liitettiin vuonna 2009.

 

img_5442

 

ROOMAN HISTORIALLINEN KESKUSTA

Rooma, ikuinen kaupunki! Italian pääkaupunki on kiehtova niinkuin koko Italia. Rooman historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Roomassa vierailin vuonna 2014.

 

img_4139

 

VATIKAANI

Vatikaanin kaupunkivaltio on Rooman ympäröimä väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Jos matkustaa Roomaan, tulee käyneeksi todennäköisesti myös Vatikaanissa. Rooman ja Vatikaanin vierailustani voit lukea enempi täältä.

 

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko

 

RIIAN VANHAKAUPUNKI

Riika on Latvian pääkaupunki ja suomalaisittain katsottuna mukavan lyhyen lentomatkan päässä. Olen käynyt Riiassa vuonna 2013 ja alunperin kaupungin piti olla vain välilaskupaikka, mutta jatkolennon peruuntuessa tuli mahdollisuus tutkia kaupunkia hiukan paremmin. Tämä reissutarina löytyy täältä. Riian vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

 

img_2958

 

ANTONI GAUDIN TYÖT

Antoni Gaudi (1852-1926) oli omaperäinen arkkitehti, joka vaikutti Barcelonassa, Espanjassa ja suunnitteli mm. Sagrada Familian kirkon, jonka rakennustyöt ovat edelleen kesken. Gaudin töistä seitsemän on Unescon maailmanperintölistalla. Itse olen näistä Unescon listalla olevista töistä nähnyt kuusi; Casa Batllón, Casa Milàn, Güellin puiston, Güellin palatsin, Casa Vicensin ja Sagrada Familian. Ainoastaan Colonia Güell jäi näkemättä vuoden 2015 Barcelonan matkalla joten aivan täydellinen ei listani tältä osin ole.

HOSPITAL DE SANT PAU

Sant Pau sairaala on todella näkemisen arvoinen vanha sairaala Barcelonassa lähellä Sagrada Familian kirkkoa. Unescon maailmanperintölistalle se on päässyt arkkitehtuurinsa vuoksi ja kun vierailet sairaalassa et enää ihmettele miksi.

Barcelonan kulttuurihistoriallisista nähtävyyksistä ja Antoni Gaudista voit lukea enempi täältä.

 

img_6708

Casa Milà on yksi Unescon maailmanperintölistalla olevista Gaudin töistä Barcelonassa.

 

SKOGSKYRKOGÅRDEN

Skogskyrkogården on noin sadan hehtaarin hautausmaa Tukholmassa Gamla Enskeden kaupunginosassa. Se otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994, koska sillä on uskottu olevan merkittävä vaikutus hautausmaiden suunnitteluun maailmanlaajuisesti. Tämä hautausmaa on mm. Greta Garbon viimeinen leposija. Vierailin hautausmaalla tammikuussa 2016 ja tarkemman esittelyn paikasta voi lukea täältä.

 

img_7477

 

MEDINA SOUSSE

Sokerina pohjalla tajusin, että olenhan minä nähnyt Tunisiassa Soussen Medinan eli vanhankaupungin. Ensimmäinen ulkomaanmatkani suuntautui Tunisiaan Sousseen, kun olin 12 vuotias vuonna 1988. Samana vuonna Unesco on nimennyt Soussen Medinan maailmanperintöluetteloon. Vanhoista valokuva-albumeista löytyi ikivanha huonolaatuinen kuva, mutta en malta olla laittamatta sitä tähän. Tämä on otettu jossain Soussen vanhankaupungin liepeillä. Olimme Aurinkomatkojen opastetulla retkellä ja jossain siellä kierroksella tuleva matkabloggaaja heilui ikivanha filmirullakamera matkassaan räiskien kuvia sieltä ja täältä.

 

img_9081

 

Tässä minun vaatimaton listani käytyjen Unescon maailmanperintökohteiden osalta. Lukema jonka sain on tällä hetkellä 17/1052 eli työsarkaa riittää vielä vuosiksi. Mikään pakkomielle tämän listan täyttäminen ei minulle ole, vaan valitsen matkakohteeni omien mieltymysteni mukaan ja sitten katson löytyykö sieltä Unescon kohteita. Jos löytyy pyrin käymään niissä.

On totta, että tämä lista on tietyn ihmisjoukon määrittelemä ja valitsema ja on täysin varmaa, että paljon arvokkaita hienoja kohteita jää myös listan ulkopuolelle. Mutta mukava näitä on merkitä ylös aina kun uusi kohde on saavutettu, aivan samalla tavalla kuin vaikka käytyjä maitakin.

Yksi asia minua hiukan jopa hävettää. Listallani ei ole yhtäkään Suomen kohteista. Lupaan korjata tämän asian tämän postauksen jatko-osaan mennessä.

Tule mukaan uusille reissuille kartuttamaan Unescon kohteita tai muita jännittäviä paikkoja seuraamalla blogia facebookissa, twitterissä, instagramissa tai vaikkapa blogipolun sivuilla.