Rodoksen vilkkaita katuja reunustaa lukuisten eri tavernojen ja ravintoloiden ketju. Turistikausi oli heinä-elokuun vaihteessa vielä parhaimmillaan ja liikenne etenkin Rodoksen keskustassa lähes kaoottista. Oppaamme Kostas kertoi, että häneltä on joskus kysytty tarvitsevatko Kreikkalaiset ajokorttia ollenkaan. Ymmärrän hyvin tämän kysymyksen, sillä liikenne välillä näyttää todellakin siltä, että täällä ei ole mitään sääntöjä, jokainen suhaa siitä mistä pääsee ja ei sen niin väliä jos kaverin tai vaikka omaankin autoon tulee pieni lommo. Kun eräänä iltana olimme bussissa matkalla kohti Rodoksen keskustaa lomakylästämme Ixiasta, pysähtyi bussi yhtäkkiä ja kuljettaja hyppäsi ulos pää punaisena huutamaan jollekkin skootterikuskille, joka ilmeisesti holtittomasti ajeli bussin vierellä. Ai, että minä ihailen tälläistä temperamenttia! Vielä minä joku kerta teen saman tempun kotikaupunkini keskustassa, kun joku mopokossi tormaa eteeni!

Miten ihmeessä täältä kaaoksen keskeltä sitten voi löytää mukavan ja rauhallisen ruokapaikan? Vielä jos nälkä kurnii vatsassa ja tekisi mieli mennä siihen ensimmäiseen vastaantulevaan pikku tavernaan. Tiedän, että monen mielestä turistin kannattaa kävellä kauas keskustasta siihen perimäiseen ravintolaan, sillä vain sieltä saat aitoa kreikkalaista ruokaa ja ystävällistä palvelua. Tämä väite on todennäköisesti hyvinkin totta! Tiedän myös, että yhtä moni on sitä mieltä, että nälän kurniessa vatsassa ei jaksa lähteä haahuilemaan sivukujille josko sieltä kenties tulisi kulinaristinen helmi jostain vastaan tunnin samoilun jälkeen. Se on aina hiukan arpapeliä, kuljit sitten vanhan kaupungin kapeilla kujilla tai jonkun lomakylän rantakadulla ja valitset sieltä seurueellesi ruokapaikan. Esittelen tässä postauksessa seitsemän eri ruokapaikkaa, yhden jokaiselle viikon mittaisen loman illalle! Ainakin nämä paikat ovat himpun verran tutumpia tämän jälkeen ja tiedät mitä mahdollisesti odottaa.

Aloitetaan Ixiasta, joka oli kotikylämme. Ixia sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Rodoksen keskustasta. Ensimmäisenä iltana päädyimme italialaiseen Mattarelloon. Paikka sijaitsee päätien varrella, joka tulee Rodoksen kaupungista Ixian lomakylään. Kun saavut Ixian kylään tienvarsi on reunustettu pääasiassa hotelleilla ja ravintoloilla. Mattarello ei ole ihan vilkkaimman rykelmän keskellä, vaan katukuva muuttuu aavistuksen rauhallisemmaksi Mattarellon kohdalla.

 

263

 

Koska olimme italialaisessa ravintolassa, tilasimme tietenkin pastaa. Annokset olivat sekä hyvänkokoiset että näköiset ja maittavatkin vielä! Talo tarjosi kaikille asiakkaille ruokaa odotellessa pienen alkukeiton, joka ilmeisesti oli jotain tomaattikeiton tyylistä ainakin värinsä puolesta, mutta maistui lähinnä lihaliemeltä. Se ei siis kauheasti houkuttanut. Pastat olivat hyviä ja palvelukin pelasi moitteettomasti joten olimme tyytyväisiä! Ainut mikä ravintolassa häiritsi, oli että terassilla ei ollut minkäänlaista kattoa, ritilää tai edes verkkoa lintujen suojana. Vaarana oli siis saada lisäaromit taivaalta joko niskaansa tai pahimmassa tapauksessa ruokaan. Meidän onneksemme läjä osui lattialle, mutta eihän se nyt tietenkään kovin paikan tunnelmaa nostattanut. Tälle asialle voisi varmaan yksinkertaisilla konsteilla tehdä jotain. Kesän ollessa kuumimillaan ihmiset haluavat syödä ulkona sisätilojen sijaan.

 

021

022

023

 

Huomaan, että söimme aika useana iltana kotikylässämme Ixiassa. Ravintolatarjontaa siellä on paljon ja meidän kohdallemme osui todella hyviä paikkoja ilman, että etukäteen perehdyin niihin pätkääkään. Joku teistä saattaa jo tietääkin, että aika harvoin tutkin esimerkiksi TripAdvisoria ruokapaikkaa etsiessäni. Joko minulla on hyvä tuuri tai hyvä intuitio tai ehkä molemmat, sillä yleensä onnistun valitsemaan mutu-tuntumallani mukavia ruokapaikkoja. Sitäpaitsi minun ei tarvinnut hukata arvokasta aikaa lomalla TripAdvisorin tutkimiseen. Ravintoloitsijat olivat tehneet sen puolestani. Luonnollisesti lähes jokaisen ravintolan ovella seisoi sisäänheittäjä. Jotkut heistä olivat niin ärsyttäviä, etten olisi syönyt paikassa, vaikka se olisi ollut kaupungin ainoa ravintola. Sisäänheittäjien vastuulle oli sälytetty välittää tieto jos heidän ravintolansa oli saanut TripAdvisorissa hyvät arvostelut. Monilla oli jopa tabletilla valmiiksi sivu auki, josta olisi voinut lukea heidän saamaa palutetta.

Eteemme tuli Restaurant Coconut. Postausta kirjoittaessani kävin mielenkiinnosta katsomassa löytyykö tämä paikka TripAdvisorista niinkuin heidän hillitty ja mukavakäytöksinen sisäänheittäjänsä väitti. Ja siellähän se oli. Muutkin ovat tykänneet! Minä ja nuorin tyttäreni valitsimme listalta Kreikkalaiset jauhelihapihvit lohkoperunoilla, fetalla ja muilla herkuilla. Vanhin tytär otti grillattua kanaa. Meidän jauhelihapihvit olivat nappivalinta ja näitä muuten aion kokeilla tehdä joskus kotona! Myös vanhin tytär kehui ruokaansa.

 

235

Jauhelihapihvin oli rakennettu tomaattiviipaleen päälle, pihvi, fetaa ja juustoa. Lisukkeena tzazikia, salaattia, pitaleipää ja lohkoperunoita. Maistuis varmaan sullekin!

Jauhelihapihvi oli rakennettu tomaattiviipaleen päälle, pihvi, fetaa ja juustoa. Lisukkeena tzazikia, salaattia, pitaleipää ja lohkoperunoita. Maistuis varmaan sullekin!

240

 

Näköala näissä meidän vierailemissa Ixian ravintoloissa olisi voinut olla mukavampi. Minä olisin halunnut katsella merta ja auringonlaskua, mutta ravintolat olivat harmittavasti väärällä puolen tietä ja usein näköalaksi jäi vain erittäin vilkasliikenteinen tie ja ohi vaeltavat turistit.

 

237

 

Eräänä iltana oli vuorossa tuon samaisen vilkkaasti liikennöidyn tien varrella oleva El Greco Greek Taverna. Myös tämän paikan sisäänheittäjä oli asiallinen, ei tyrkky mutta TripAdvisorista hänkin muisti mainita. Taverna oli siisti ja palvelu erittäin ystävällistä. Ja kun näin eteeni kannetun gyros-lautasen olin varma, että se vie kielen mennessään. Tytöillä oli jälleen pastapäivä ja herkullisilta näytti heidänkin annoksensa. Maistui kuulemma myös, nuorimmaisen mielestä paremmalta kuin ensimmäisen illan pasta Mattarellossa. Tämä sympaattinen taverna on loistava valinta ruokapaikaksi Ixiassa!

 

280

274

279

 

Monesti olemme loman aikana testanneet myös hotellimme ravintolaa ja tällä kertaa päädyimme sinne loman loppupuoliskolla, kun huomasimme, että eräänä iltana oli hotellimme ravintolassa Kreikkalainen grilli-ilta. Sinne siis! Restaurant Poseidonia on tottakai auki myös muille kuin hotellin vieraille. Buffetpöytä maksoi meiltä kolmelta tasan 30 euroa ja olikin loman halvin illallinen. Syödä sai tietenkin niin paljon kuin jaksoi ja myös limsaa sekä vettä sai vapaasti kantaa juoma-automaatista koko ruokailun ajan. Gyros teki taas kauppansa allekirjoittaneelle ja monet muut herkut. Vaikka täällä ei nyt mitään tajuntaa räjäyttävää makuelämystä koettu, en osaa moittiakaan. Ruoka oli hyvää ja ainakin sitä oli riittävästi. Vaikka ei kyllä annokset jääneet pieniksi missään missä viikon aikana söimme.

 

286

Lisää ruokaa tuotiin sitä mukaa kuin kului.

Lisää ruokaa tuotiin sitä mukaa kuin kului.

Jotain koordinaatteja antaakseni merkitsin ravintolat kartalle. El Greco Greek Taverna on aivan Coconut ravintolan vieressä.

Jotain koordinaatteja antaakseni merkitsin ravintolat kartalle. El Greco Greek Taverna on aivan Coconut ravintolan vieressä.

 

Rodoksen vanha kaupunki on täynnä ravintoloita ja suloisia pikku tavernoita. Täällä iskee valinnan vaikeus mitä vaikeuttaa vielä se, ellei yhtään tiedä millaisia makuelämyksiä siellä loppujenlopuksi on tarjolla. Täällä ei oikeastaan olisi ollut pahitteeksi, vaikka sitä TripAdvisoria olisi hiukan vilkuillut etukäteen. Skippasimme suosiolla kaikkein räikeimmät sisäänheittäjät täälläkin. Se tuntuu olevan sääntö numero yksi. Loman toisena iltana pyörimme kauan ympäri vanhan kaupungin mukulakivikatuja, kun ei oikein osattu päättää mihin mentäisiin syömään. Lopulta tytöt olivat sitä mieltä, että nyt on niin kova nälkä, että mennään johonkin.

Restaurant Philippos otti meidät vastaan ystävällisesti, mutta eleettömästi. Paikka oli suojassa ison puun alla. Pistin merkille, että puiden alaoksille on vedetty tiheää verkkoa lintujen ja putoilevien roskien varalta. Siisti, viihtyisän oloinen paikka. Minulla oli pizzapäivä, vanhin tyttö tilasi souvlakia ja nuorimmainen moussakaa. Siinä odotellessa minunkin vatsani alkoi kurnia jo siihen malliin, että toivoin pizzan olevan mahdollisimman iso ja mehevä. Mehevä se kyllä oli, mutta ei niinkään iso. Nälkä oli kuitenkin tipotiessään siinä vaiheessa kun pizza oli syöty.

Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Palvelu oli ystävällisen kohteliasta. Jotain jäin kaipaamaan. Ei henkilökunnan tarvitse olla yliampuvan ystävällistä, käydä joka välissä kysymässä onko kaikki hyvin tai jutella jonninjoutavia, mutta tarjoilija joka nyökkää tuodessaan lautasen pöytään ja toisen kerran hakiessaan sen niin vähän tuli olo kuin olisi jossain mykkäfilmissä.

 

087

088

090

 

Seuraavassa tavernassa koimme oikein ampiaisepisodin. Family Taverna Mama Mikaan halusin mennä, koska paikka näytti viihtyisältä ja edellisenä iltana olin vakoillut siellä syövien asiakkaiden annoksia miltä ne näyttivät ja päättänyt, että tuonne mennään kun ollaan taas nälkäisiä. Myös tämä paikka sijaitsee Rodoksen vanhassa kaupungissa.

Taverna tuntui olevan suosittu. Meidät ohjattiin pöytään ja ruokalistat saatuamme oli taas valinnan paikka mitä tänään syötäisiin. Tänään oli tytöillä pizzapäivä ja minun lautaselle valikoitui lihamix riisillä ja ranskalaisilla. Erittäin nappivalinnat!

Sitten siihen ampiaisepisodiin. Meidän perheessä kärsitään jonkinasteisesta ampiaisfobiasta. Ja tämä paikka kuhisi ampiaisia. Niitä oli kyllä saarella muutenkin, uima-altailla ja missä nyt milloinkin liikuttiin, mutta erityisen hyvin jäi mieleen tämä taverna ampiaisten kokoontumispaikkana. Vähän väliä meidän pöydässä nousi jonkun kädet ilmaan huitomaan hätistelläkseen pörriäisen muualle. Tarjoilijoita huvitti ja välillä hekin osallistuivat ampiaisten hätistelyyn. Sitten joku erityisen sinnikäs pörriäinen päätti ottaa minut uhrikseen. Se pyrki lautaselle, se hyökki kohti ja vaikka tässä vaiheessa oli aurinkoa saatu jo parin päivän ajan, niin olin varmasti kalman kalpea yrittäessäni hätistellä ampiaista muualle. Mitä tekee tarjoilija? Ottaa kaksi ruokalistaa, joissa on sellaiset kovat kannet ja paukauttaa ne yhteen naamani edessä. Siihen päättyi ampiaisen maallinen taivallus. Siinä rytäkässä tarjoilija tiputti veitseni lattialle, toi tilalle uuden ja ruokailu jatkui. Kunnes taas kuului sinnikäs pörinä jostain.

Ampiaisista huolimatta Family Taverna Mama Mika saa meiltä vahvan suosituksen ja ampiaisjahdissa oli kuitenkin leikkimielinen sävy. Ruoka oli todella maukasta ja koko reissun ainoa ruokapaikka, jossa saimme myös jälkiruuat kaupanpäälle.

 

130

137

140

 

Loman viimeisen illan ravintola oli meille tuttu jo kuuden vuoden takaiselta reissultamme. Meillä liittyy ravintolaan hauska muisto, jota tyttäreni ei halunnut kerrottavan, koska muisto liittyy häneen. Muistikuviemme mukaan ravintolan ruoka oli ainakin silloin kuusi vuotta sitten maukasta joten niinpä etsimme vanhasta kaupungista tavernan Archodiko Dimitri ja kävimme pöytään. Muistikuvat eivät pettäneet. Suosittelun arvoinen paikka on tämäkin!

 

327

329

331

333

 

Joku jäi koukkuun gyrosiin.

Joku jäi koukkuun gyrosiin.

Ruokapaikkamme kartalla.

Ruokapaikkamme kartalla.

 

Tälläiset paikat valikoituivat meidän loman ruokapaikoiksi. Olin tyytyväinen, että ilman taustatyötä voimme lähteä hymyillen jokaisesta ravintolasta. Pari oli ehkä sellaista, jotka eivät nyt erityisemmin säväyttäneet, vaikka ruokailukokemus olikin aivan positiivinen. Halvin ruoka syötiin siis meidän hotellin ravintolassa 30 euroa meiltä kaikilta ja kallein Mama Mikassa 46 euroa. Muut olivat näiden summien väliltä. Hinnat eivät sisältäneet mitään alkoholipitoista juomaa.

Tule mukaan uusiin seikkailuihin seuraamalla blogia facebookissa, twitterissä ja instagramissa.