Viime postauksessa kerroin vierailustani Savonlinnaan, nyt Suomen kaupungeista vuorossa on Mikkeli. Kyseessä on tuo sama työreissu, Mikkelissä vain viivyimme tovin pidempään. Tämä postaus on minun iltalenkkieni tuotos, sillä muuta vapaa-aikaa ei kauheasti jäänyt.

Mikkeli on Etelä-Savon maakuntakeskus ja noin 54 000 asukkaan kotikaupunki. Ihan ensimmäisenä iltana oli pakko kävellä katsomaan Mikkelin Tuomiokirkkoa, jonka ylvästä olemusta ei voi olla huomaamatta torin laidalta. Suureksi harmikseni kirkon ovet olivat tietenkin lukossa. Olisin enemmän kuin mielelläni halunnut kurkistaa sisään tuohon upeaan rakennukseen. Ovet olisivat kyllä auenneet noin tunnin kuluttua jolloin alkaisi kirkkokonsertti, jossa itse oopperalaulaja Jaakko Ryhänen esiintyisi, mutta silloin olin jo muualla.

 

IMG_7721

IMG_7761

 

Käveleskelin ympäriinsä Mikkelin keskustan tuntumassa muutamana iltana. Vaikka olin täällä töiden merkeissä, mutta kun kaupunki on ennestään tuntematon ja kiertelet siellä täällä etkä voi koskaan tietää mitä seuraavan kulman takaa löytyy, on tunnelma vähän sama kuin olisi pidemmälläkin lomamatkalla. Minulle tämä on ihan parasta ajanvietettä. Kaikkialla, oltiin sitten lähellä tai kaukana kotoa.

Jostain silmiini hahmottui näkötornin kaltainen torni ja tunnistin paikan Naisvuoreksi. Ovat Savossa yhtä suurpiirteisiä vuorten suhteen kuin me Pohjanmaalaisetkin. Nämäkin kutsuvat vuoreksi tätä 122 metriä meren pinnasta kohoavaa nyppylää, ihan kuin mekin puhumme Simpsiön vuoresta ja kyseessä on suurinpiirtein yhtä korkea nyppylä. Naisvuoren nimen uskotaan juontavan juurensa sota-ajoilta. Tarina kertoo, että naiset olisivat kiivenneet tälle korkealle paikalle seuraamaan Porrassalmen taistelun kulkua vuonna 1789. Naisvuoren nimi on kuitenkin löytynyt jo vuonna 1775 piirretystä kartasta ja tarina kertookin, että nimi juontaisi juurensa jo Nuijasodan loppuvaiheilta jolloin naiset olisivat kiivenneet vuorelle seuraamaan vuoden 1597 joukkosurmaa Kenkäveron pappilan pihamaalla. Onneksi näistä kamalalta kuulostavista historian vaiheista ei ole tietoakaan tämän päivän Naisvuorella, joka oli oikeastaan tosi kaunis ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Näkötornissa on mahdollista vierailla ja sieltä olisi epäilemättä avautuneet mahtavat maisemat Mikkelin yli. Ja jos kahvihammasta kolottaa niin näkötornin juurellla toimii kahvila.

 

IMG_7748

IMG_7752

IMG_7755

 

Naisvuorelta voi suunnaksi ottaa vaikkapa Savilahden kivisakastin, jonne tein iltalenkin viimeisenä iltana. Tämä keskellä Porrassalmenkatua oleva sakasti on varmasti Mikkelin vanhimpia rakennuksia. Kivisakasti on vanhan Savilahden pitäjän kirkon sakasti, joka on säilynyt kirkon tuhoutuessa. Kylmilleen jäänyttä sakastia on käytetty hautapaikkana ja kerrotaankin, että kirkon alla on 22 ihmisen viimeinen leposija. Nykyään sakasti kuuluu Suur-Savo museoon ja siellä on esillä kirkollisia museoesineitä.

 

IMG_7909

IMG_7911

 

Tori ja torikahvit kuuluvat ehdottomasti kesään ja tämän kesän ensimmäiset torikahvit join Mikkelin torilla Marski-kahvilassa. Vielä ei ollut torielämä päässyt täyteen kukoistukseen, vaikka tokkopa se kovin myöhään illasta enää vilkkaimmillaan olisi muutenkaan. Torin laidalla seisoo Mannerheim patsas, joka toiselta nimeltään on Päämajapatsas. Tuo nimi taitaa olla myös syy siihen miksi patsas on Mikkelissä.

 

IMG_7737

 

Varsinaista vanhaakaupunkia ei Mikkelissä ole, mutta muutamia vanhoja puutaloja löytyy aivan keskustan tuntumasta. Keskusta on tosi kompakti ja näppärä ”ottaa haltuun.”

 

IMG_7740

IMG_7741

 

Aamu- ja iltalenkit Mikkelin satamassa aloittivat ja lopettivat päivän tosi kauniisiin ja rauhoittaviin maisemiin. Se näky ja tunne kun aurinko laskee kaupungin talojen ja tornien taakse, järvi kimmeltää vieressä ja kevään ensimmäiset kukat, puut ja pensaat ovat puhjenneet kukkaan. Kesä, tervetuloa Suomeen! On sinua jo odotettukin!

 

IMG_7774

IMG_7775

IMG_7778

 

Hotellille kävellessäni olin tosi onnellinen, että työkuviot toivat minut tähänkin kaupunkiin. Taas on nähtynä kappale kauneinta Suomea. Päätän jälleen kerran ryhdistäytyä Suomen pienten ja suurten kylien ja kaupunkien keräilyssä. Minne lie tie vie seuraavaksi. Jos haluat tietää siitä ensimmäisten joukossa, pistä seurantaan nämä sivut: facebook, twitter, instagram tai blogipolku.

 

IMG_7920