Kun suunnittelin viime viikonloppuna toteutunutta Tukholman reissua, kerroin matkassa olleelle ystävättärelleni jo hyvissä ajoin, että matkasuunnitelmaamme kuuluu sitten käynti hautausmaalla. Ystäväni tuntee minut jo niin hyvin, että ei tainnut siitä paljon hätkähtää, mutta jotkut muut ehkä hiukan epäuskoisina kuuntelivat millä tavoin hautausmaakeikka liittyy meidän viikonloppureissuun Tukholmassa. Ehkei se ihan tavanomainen vierailukohde ole yleisesti ystävysten viikonloppureissuissa, mutta minä haluan matkoillani nähdä ja kokea mahdollisimman paljon ja minun reissuillani tälläiset kohteet ovat aivan normaaleja! Tämä hautausmaavierailu kartutti myös pitkästä aikaa käytyjen Unescon maailmanperintökohteiden luetteloani.

Tukholman Gamla Enskeden kaupunginosassa sijaitsee Skogskyrkogårdenin hautausmaa ja kirkkopuisto. Se on vihitty käyttöön vuonna 1920 ja sen on suunnitellut arkkitehdit Gunnar Asplund ja Sigurd Lewerentz voitettuaan vuonna 1915 järjestetyn suunnittelukilpailun. Hautausmaan pinta-ala on noin 102 hehtaaria ja siellä on noin 100 000 hautapaikkaa.

 

IMG_7479

IMG_7483

IMG_7485

 

Skogskyrkogården otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994, koska sen on katsottu vaikuttaneen merkittävästi hautausmaiden suunnitteluun kautta maailman. Skogskyrkogården nimi tarkoittaa sananmukaisesti metsäkirkkomaata. Skogskyrkogårdenin upean rauhallisen, metsäisen sijainnin ajatellaan vaikuttaneen siihen, että luontoa ja metsää on alettu korostaa hautausmaiden tunnelman luomisessa.

Hautausmaalla on omat alueensa ortodokseille, muslimeille, katolilaisille, bahai-uskon kannattajille sekä mandealaisille. Hautausmaan vieressä on erillinen juutalaisten hautausmaa, joka ei kuulu maailmanperintöluetteloon. Skogskyrkogårdenin alueella on useita kappeleita. Täällä järjestetään noin 2000 hautajaiset vuodessa. Tältä hautausmaalta löytyy muunmuassa Greta Garbon viimeinen leposija.

Vierailumme aikana hautausmaa oli kovin hiljainen. Yleiset vierailu- ja esittelykierrokset ruotsiksi ja englanniksi ovat toukokuusta syyskuulle, jolloin lippu maksaa noin 100 kruunua. Hautausmaan suuret portit ovat kuitenkin auki päivittäin vuorokauden ympäri kaikille, jotka haluavat vierailla siellä omalla ajallaan. Hautausmaa on noin kymmenen minuutin metromatkan päässä Tukholman keskustasta ja aivan sen vieressä on samanniminen metropysäkki. Periaatteessa täällä siis pystyy hyvin käymään nopeallakin aikataululla, riippuen tietenkin aivan siitä miten tarkasti ja kauan haluaa kierrellä noin sadan hehtaarin alueella.

 

Skogskyrkogårdenin pyhä risti.

Skogskyrkogårdenin pyhä risti.

IMG_7489

IMG_7490

IMG_7493

IMG_7495

IMG_7496

 

Käyskentelimme kierroksen hautausmaan rauhassa ja lähdimme sitten kohti kaupunkia. Kaikkein vaikuttavinta hautausmaalla oli varmaankin sen valtava koko. Muutoinhan tämä ei juuri poikkea siitä millaisina suomalaissilmä on tottunut hautausmaat näkemään. Ehkä palaan tänne vielä joskus kesäaikaan, jolloin maisema varmaankin antaa parastaan.

Pysythän mukana tulevilla reissuilla seuraamalla blogia facebookissa, twitterissä ja instagramissa.