Tukholman reissu on takana päin ja jollain tavoin vasta nyt haluan sanoa käyneeni Ruotsissa. Olen minä joskus lapsena seissyt Uumajan satamassa, kun laivasta pääsi ehkä noin tunniksi maihin. Vanhemmat hakivat satamakaupasta halpaa voita ja sitten pitikin jo kiiruhtaa takaisin laivaan. Tälläisen muistikuvan varassa en ole aiemmin halunnut julistaa, että olen käynyt Ruotsissa! Puhumattakaan niistä muutamista risteilyistä, joilta ei ole päässyt edes maihin.

Kuten olen jo aikaisemmin kertonutkin, menimme ystävättäreni kanssa Tukholmaan Finnairin siivin. Menopaluu lentolippu kustansi 62 euroa eli varsin varteenotettava vaihtoehto jos haluaa säästää aikaa ja jättää laivamatkan välistä. Laskeuduimme Arlandan kentälle ja sieltä lentokenttäbussilla keskustaan, josta olimme varanneet hotellin.

Ensikertalaiselle Tukholmassa on niin paljon kaikkea, ettei tiedä mihin ensiksi juoksisi. Välillä tuli ehkä hiukan ”ummikot ulkomailla-fiilis”, kun ihastelimme jokaista kiveä, mutkaa ja taloa! Tukholma on kaunis talvellakin, voin vain kuvitella miltä täällä näyttää keväällä ja kesällä! Vanhakaupunki lumosi minut täysin! Ihania pikkukatuja, putiikkeja, kahviloita, sivukujia! Miksi en ole aikaisemmin käynyt täällä?

 

IMG_7356

IMG_7362

IMG_7367

IMG_7368

IMG_7384

IMG_7385

IMG_7391

 

Tokihan me naiset hurmaannuimme myös upean Drottninggatanin sähäkästä tunnelmasta ja lukuisista liikkeistä, jotka huusivat meitä shoppailemaan! Tämä todellakin on shoppailijan paratiisi. Harmillista, ettei se lottovoitto osunut kohdalle vieläkään, se olisi kummasti kohentanut tämän kadun mielekkyyttä vielä entisestään.

 

IMG_7377

 

Ja jotta kaikki aika ei olisi kulunut pelkästään haahuillessa sinne tänne, astuimme vanhassakaupungissa sisään Tukholman Suurkirkon ovista. Tottakai, olenhan tunnustautunut reissuilla kirkkojen kiertäjäksi!

Kerrotaan, että Tukholman kaupungin perustaja Birger-jaarli antoi tehtävän pystyttää kirkko Stadsholmenin saaren korkeimpaan kohtaan 1200-luvun puolivälissä. Ensimmäinen kirjallinen maininta kirkosta löytyy vuodelta 1279. Nykyisen kirkkorakennuksen vanhimmat osat on siunattu käyttöön vuonna 1306. Kirkko on ollut nykyisen kokoinen 1480 luvulta saakka.

Tukholman Suurkirkko on Tukholman hiippakunnan tuomiokirkko ja vanhankaupungin asukkaiden kotikirkko. Täällä Tukholman piispa vihkii papit ja tuomiorovastit. Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Silvia Sommerlath vihittiin tässä kirkossa 19.6.1976. Kirkossa on kuninkaalliset penkit, joissa Ruotsin kuninkaaliset istuvat kirkossa käydessään. Kirkko oli todella upea sisältä.

 

IMG_7403

IMG_7406

Suurkirkossa on kuninkaalliset penkit kunigasperhettä varten.

Suurkirkossa on kuninkaalliset penkit kunigasperhettä varten.

IMG_7409

IMG_7412

IMG_7415

 

Tässä oli hiukan esimakua menneestä reissusta. Blogin lukijat ehkä muistavat kuinka taannoin kerroin tämän matkan olevan eräänlainen ”syrjähyppy” matkan ollessa ihka ensimmäinen omatoimimatkani ikinä. Olen aina ollut valmismatkojen suuri kannattaja ja puolestapuhuja. Niinpä ajattelin tähän loppuun hiukan kertoa fiiliksiä myös siitä miltä nyt tuntuu. No ensinnäkin, tämähän oli todella helppo kohde aloittaa, ihan kuten jotkut lukijoista taannoin kommentoivatkin. Matkalla mietin, että jos minun täytyisi kuvailla matkavalmisteluja verbeillä, niitä olisivat: varaa matka, varaa hotelli, ota selvää, mieti, suunnittele, varmista, ota selvää vielä siitä, tästä ja tuosta. Kun olen lähtenyt valmismatkalle vastaavia verbejä ovat olleet varaa matka, odota, nauti! Mutta joo, en voi kieltää etteikö olisi ollut mukavaa ihan itse valita hotelli, ihan itse päättää millä lennolla lähdetään ja millä palataan, ollaanko koko aika Tukholmassa vai poikettaisiinko ehkä johonkin muuhunkin kaupunkiin. Matkan odotus ja suunnittelu oli ihan parasta! Tämä oli niin iisi reissu, että en oikeastaan keksi mitään mikä olisi ollut hankalaa tai vaikeaa. Ehkä minusta vielä omatoimimatkailija tulee. Ehkä.

Jotenkin hupaisaa on ollut myös se, että kenelle tahansa olen kertonut olleeni Tukholmassa, automaattisesti kysymys kuuluu: ”millä laivalla olit?” Ruotsin matka on meille suomalaisille yhtä kuin Päivä Tukholmassa-risteily. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tätä vaihtoehtoa, että otatte siivet alle ja se on vajaa tunti, kun olette Tukholmassa. Hinta ei tosiaan päätä huimannut, toki siihen kuului vain käsimatkatavarat, mikä hiukan rajoitti ostovimmaa. Hotelli nyt tietenkin tekee budjettiin kivan piikin ylöspäin, mutta on kaupunki sen arvoinen!

Lisää reissutarinoita Tukholmasta ja muualtakin on luvassa. Pääset lukemaan niitä eturivissä, kun näpäytät itsesi seuraajaksi blogin facebook-sivulle, twitteriin tai vaikkapa instagramiin.