Yhden tämän viikon vapaapäivistäni käytin leikkimällä turistia omassa kotikaupungissani Lapualla. Tänä päivänä Lapua on alle 15 000 asukkaan rauhallinen, kaunis kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Sen historia on kuitenkin värikäs. Kivenheiton päässä kotoani on yksi merkittävimmistä Lapuan historian rakennuksista, Kulttuurikeskus Vanha Paukku.

Valtion patruunatehdas perustettiin Lapualle eduskunnan päätöksellä vuonna 1923 ja Lapuan Patruunatehtaan Lapua-tuotemerkki tunnetaan ympäri maailman. Sotavuodet nostivat tehtaan työntekijämäärän jopa tuhanteen ja vuoden 1941 tuotanto oli 97 miljoonaa patruunayksikköä. Sotien jälkeen tuotanto suunnattiin siviilimarkkinoille pienoiskiväärin patruunoista aina männäntappeihin ja polkupyörän polkimiin. Urheilu- ja metsästyspatruunat  valtasivat kuitenkin vähitellen patruunatehtaan tuotannon.

Lapuan Patruunatehtaan surullisin päivä valkeni 13.4.1976. Töitä oltiin tehty vain reilu puolituntinen, kun tehtaan lataamorakennus räjähti. Onnettomuudessa kuoli 40 tehtaan työntekijää, joista 35 oli naisia. Tuona päivänä moni perhe ja lapsi menetti äidin.

Vanha tehdasalue on nykyään viihtyisä kulttuurikeskus, jossa alkuperäisissä rakennuksissa sijaitsee mm. kaupungin kirjasto, musiikkiopisto ja liikehuoneistoja. Alueella on useita museoita.

IMG_7152

IMG_7153

 

Vierailin Lapuan Patruunatehtaan museossa, jossa yhä voi aistia tuonajan tehdashengen. Tällä alueella he työskentelivät ennen tuhoisaa räjähdystä. Heidän lapsensa odottivat illalla äitiä kotiin, mutta monen perheen äiti oli tuona huhtikuisena pääsiäisviikon tiistaina 40 vuotta sitten sulkenut kotioven viimeistä kertaa lähtiessään aamulla töihin.

 

IMG_7174 2015-11-24 001IMG_7167

2015-11-24 0011

IMG_7160

IMG_7165

IMG_7168

IMG_7161

Lapuan Patruunatehtaan museossa esillä olevan kuvan arkkurivistöstä on ottanut Kalevi A. Mäkinen.

 

Harva museokäynti on näin pysäyttävä kuin tämä. Lapuan Patruunatehtaan räjähdys oli hiljattain aiheena nelosen Katastrofin anatomia-sarjassa. Patruunatehtaan traagisista tapahtumista on tekeillä kokoillan elokuva, jonka on suunniteltu tulevan ensi-iltaan vuonna 2016 jolloin räjähdyksestä tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Mitä muuta Kulttuurikeskus Vanha Paukku pitää sisällään kuin muistoja entisistä tehdasajoista? Enpä tiennyt, että Lapualta löytyy valokuvaamomuseo. Kannatti lähteä turistiksi omaan kotikaupunkiinsa. Pyhälahden Valokuvaamomuseo esittelee suomalaisen valokuvauksen ja valokuvan historiaa 1900-luvulla. Lapualla toimi vuosina 1900-1980 Pyhälahden valokuvaamo, jonka perusti Vimpeliläisen maanviljelijän poika Jaakko Pyhälahti. Hän innostui jo nuorena poikana valokuvauksesta ja sai oppinsa sen ajan ammattilaisilta Vaasasta ja Helsingistä. Vuonna 1900 hän perusti Lapualle valokuvaamon, joka oli Suomen ensimmäisiä maaseudulla. Museon aineistona on Pyhälahden valokuvaamon aineisto ja esineistö,  joiden joukossa on 100 000 negatiivia ja valokuvaa.

 

IMG_7181

IMG_7184

IMG_7185

IMG_7187

IMG_7193

 

Jos olet yhtään perehtynyt Suomen poliittiseen historiaan, olet varmasti törmännyt sanaan Lapuan liike. Tämän kommunismin vastaisen kansanliikkeen juuret ulottuvat niinikään Lapualle ja Kulttuurikeskus Vanhasta Paukusta löytyy museonsa myös tälle aatteelle.

 

IMG_7197

IMG_7198

IMG_7195

IMG_7200

 

Kulttuurikeskus Vanha Paukku sijaitsee Lapuan keskustassa kauniissa jokirantamaisemissa. Iltaisin Vanhan Paukun pihamaalla käy kova vilske alueelta löytyvien lukuisten harrastusmahdollisuuksien ansiosta. Musiikkiopisto kutsuu musiikin harrastajia, kuntosali kuntoilijoita, elokuvateatteri ja Teatteri Lapua Hiomo-rakennuksessa ruokkivat kulttuurinnälkäisiä ja hiljattain alueella avasi Unkarilainen ravintola, jonka aion käydä pian testaamassa.

 

IMG_7147

 

Alueella on myös Pajakappeli hiljentymistä varten. Sen ovet ovat auki ilmeisesti vain sovitusti joten sisätiloista en päässyt ottamaan kuvaa. Siellä on 40-haarainen kynttelikkö räjähdyksen symbolina. Kappelirakennus toimi aikanaan Lapuan Patruunatehtaan kaasulaitoksena. Nykyään siellä voidaan järjestää pieniä tilaisuuksia kuten ristiäisiä tai häitä.

 

IMG_7209

 

Alueella järjestetään myös tapahtumia. Loppukesästä siellä on Vanhan Paukun Festivaali, joka on viikonlopun mittainen festaritapahtuma. Oma lenkkipolkuni kulkee hyvin usein tämän historiallisen kauniin alueen läpi jokivarren maisemia ihaillen.

 

IMG_7154

IMG_7156

IMG_7216

IMG_7218

 

Tälläinen kulttuurihelmi meillä täällä Lapualla. Onko paikka tuttu tai oletko kenties vieraillut Vanhan Paukun alueella?

Mukaan uusiin tarinoihin pääset sujuvasti seuraamalla blogin facebook-sivua tai twitterissä, instagramissa, Blogipolussa ja Blogit.fi-sivustolla. Tervetuloa matkaan mukaan jatkossakin!