Lähdetään taas hetkeksi Barcelonaan! Tällä kertaa kurkistetaan kulttuurihistoriallisiin nähtävyyksiin, jotka ovat Unescon maailmanperintölistalla. Ennen matkalle lähtöä yritin kaapia kasaan jotain tietoa Barcelonasta ja törmäsin toistuvasti nimeen Antoni Gaudi. Siinä vasta erikoinen taiteilija, jonka luomuksia tuntui olevan Barcelona tulvillaan.

Antoni Gaudi syntyi 1852 Espanjassa sukuun, jonka miehet jo monessa polvessa olivat kupariseppiä. Nuori Antoni Gaudi ei seurannut sukunsa miesten jalanjälkiä, vaan lähti 17-vuotiaana opiskelemaan arkkitehtuuria Barcelonaan, jossa hän sittemmin asui koko elämänsä ajan. Hän sairasti lapsesta asti reumaa ja oli hetkittäin jopa liikuntakyvytön sairautensa vuoksi. Hänellä oli erityisen läheinen suhde luontoon ja eläimiin, mikä näkyy hänen arkkitehtuurissaan. Gaudi oli omaperäinen persoona ja myös hänen tyylisuuntansa arkkitehtuurissa kulki täysin omalla linjallaan. Parhaiten hän onnistui niissä töissä, joissa sai vapaat kädet sekä pohjattoman rahakirstun luomuksiensa rakennuttamiseen. Hänen ensimmäisiä töitään oli Barcelonan kaupungille suunnittelemat katulyhdyt. Opiskelujensa päättämisen aikoihin hän tutustui Espanjalaiseen liikemieheen Eusebi Güelliin, joka myöhemmin tilasi Gaudilta hänen merkittävimmät työnsä.

 

IMG_6887

 

Gaudin ensimmäisiä merkittäviä töitä on Casa Vicens, yksityistalo jonka isäntä oli kaakelitehtailija Manuel Vicens. Casa Vicens edustaa Gaudin omaperäistä suunnittelutyyliä pienine torneineen ja kaakelirykelmineen.

Kävin ystäväni kanssa katsomassa tätä taloa, mutta ikävä kyllä jouduimme ihailemaan sitä vain ulkoa käsin, sillä se oli tällä hetkellä remontissa. Casa Vicens on yksi niistä seitsemästä Barcelonassa sijaitsevasta Gaudin työstä, jotka on nimetty Unescon maailmanperintölistalle.

 

Casa Vicens

Casa Vicens

IMG_6889

IMG_6892

 

Hotellimme sijaitsi La Ramblan varrella ja Güellin palatsi oli aivan naapurissa. Huoneemme parvekkeelta näkyi palatsin kattoterassi ja sen värikkäät mosaikkikuvioidut ”savupiiput”. Sisäänkäynti palatsiin tapahtui La Ramblan poikkikadulta Carrer Nou de Ramblalta. Tämän kaupunkipalatsin liikemies Eusebi Güell tilasi Gaudilta hänen uransa alkuvaiheessa uskoen nuoren arkkitehdin kykyihin. Palatsi on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi 1984.

Palatsissa oli paljon kuvauksellisia yksityiskohtia, joista seuraavissa kuvissa muutamia.

 

Palatsin kellari, jonne Gaudi suunnitteli mm. hevostallit.

Palatsin kellari, jonne Gaudi suunnitteli mm. hevostallit.

Näkymä palatsin ikkunasta alas kadulle.

Näkymä palatsin ikkunasta alas kadulle.

IMG_6846

IMG_6850

IMG_6852

IMG_6856

IMG_6873

IMG_6875

IMG_6876

 

Eusebi Güell omisti Muntanya Pedalan kukkulalla laajan alueen, jonne hän palkkasi Gaudin suunnittelemaan puistomaisen kaupunginosan, johon kuului kuusikymmentä asuinrakennusta. Güellin puisto rakennettiin vuosina 1900-1914 ja se on yksi Gaudin kuuluisimpia töitä. Unescon maailmanperintöluetteloon puisto nimettiin 1984. Puiston alkuperäinen suunnitelma kaupunkilähiöstä ei koskaan toteutunut. Güell sai alueen kuudestakymmenestä tontista ainoastaan muutaman myydyksi.

Me vierailimme ainoastaan puiston maksuttomalla puolella. Alueella näkyy Gaudin kunnioitus ja kiinnostus luontoa kohtaan. Maasto oli karun kaunista Välimeren ilmaston kasvillisuutta. Kukkulalta oli hienot näkymät alas kaupunkiin ja tuli siinä vähän kuntoiltuakin, kun ensin kiipesi puistoalueelle, joka sijaitsi korkealla kukkulalla ja sitten kierteli mutkittelevia mäkisiä polkuja pitkin katsellen upeita maisemia.

 

IMG_6670

Näkymä muurin takaa alas kaupunkiin.

IMG_6672

IMG_6673

IMG_6676

IMG_6678

IMG_6683

IMG_6684

IMG_6688

IMG_6695

Alueella oli myös ainakin yksi asuinkäytössä oleva talo.

Alueella oli myös ainakin yksi asuinkäytössä oleva talo.

IMG_6707

 

Muita Antoni Gaudin suunnittelemia rakennuksia Barcelonassa ovat mm. Casa Mila, joka rakennettiin vuosina 1905-1907. Rakennuksen tunnistaa aaltomaisesta julkisivusta. Myös tämä Gaudin työ kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Rakennus on helppo löytää, kun lähtee kävelemään Catalunya-aukiolta ylöspäin johtavaa katua pitkin. Lähin metroasema on Diagonal.

 

Casa Mila.

Casa Mila.

 

Samalla kadulla Casa Milan kanssa on Casa Battllo. Alunperin Gaudi suunnitteli talon hyvätuloiselle perheelle. Talon julkisivua koristaa värikkäät mosaiikit. Casa Battlo on nimetty Unescon maailmaperintölistalle 1984.

 

Casa Batllo.

Casa Batllo.

 

Kuuluisin Antoni Gaudin töistä on Sagrada Familia kirkko, jonka suunnittelutyön Gaudi aloitti 1884 ja hän työskenteli rakennuksen parissa 40 vuotta. Hän muutti lopulta asumaan kirkkoon ja eli siellä toistakymmentä vuotta. Antoni Gaudi kuoli kesäkuussa 1926 joutuessaan raitiovaunun tönäisemäksi ollessaan päiväkävelyllä Sagrada Familian työmaalta. Hänet on haudattu Sagrada Familian kryptaan. Kirkon rakennustyöt ovat yhä kesken. Sagrada Familia kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

 

Sagrada Familia.

Sagrada Familia.

IMG_6507

 

Kirkko oli ulkoapäin kieltämättä melkoinen luomus ja näkemisen arvoinen, mutta sisätiloihin olin hivenen pettynyt. Kauniin rosoisen historiaa henkivän ulkokuoren rinnalla kirkko oli sisältä liian moderni ja uudenaikainen. Tokihan rakennustyöt ovat kesken ja sisätilatkin ehkä vielä fiksaantuvat tästä, mutta ei niihin sitä ajan patinaa saada tekemällä tehtyä. Emme käyneet tornissa, jonne pääsy ei sisältynyt pääsymaksuun vaan sinne perittiin eri maksu. Ehkä ne henget, joita vanhojen kirkkojen kuuluu sisältää olivat paenneet sinne rakennusmelua ja turistimassoja.

 

IMG_6528

IMG_6529

IMG_6531

Näkymä ikkunasta alakerran kappeliin.

Näkymä ikkunasta alakerran kappeliin.

 

Antoni Gaudin arkkitehtuurista vielä Colonia Güell kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, mutta siellä en ikävä kyllä ehtinyt tämän Barcelonan vierailun aikana käydä.

Kun vierailet Sagrada Familiassa ja lähdet Av.de Gaudi kävelykatua ylöspäin, tulee vastaan Sant Paun sairaala, joka on myös ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Sairaala on perustettu 1401 ja sen on suunnitellut Lluis Domenech i Montaner. Nykyisin sairaalan tiloissa sijaitsee taidekoulu ja kansalliskirjasto.

Kun saavuimme sairaalan pihaan, katselin että upean näköinen on tämä Unescon maailmanperintölistallekin päässyt rakennus. Tovin mietimme menemmekö sisään sairaalaan. Onneksi päätimme mennä! Päärakennusta katsellessa ei näe millainen kokonaisuus aukeaa sisäpihalla. Suunnittelija ei ollut tyytynyt yhteen laatikon malliseen tylsään sairaalarakennukseen, vaan päättänyt tehdä astetta hienomman kompleksin.

 

IMG_6544

IMG_6549

Pienoismalli sairaala-alueesta.

IMG_6550

IMG_6553

IMG_6554

IMG_6558

IMG_6565

IMG_6567

IMG_6572

IMG_6584

 

Tässä oli muutama kunnon turistirysä Barcelonan matkaa suunnitteleville. Mielestäni nämä olivat näkemisen arvoisia paikkoja ja etenkin Gaudin töihin oli mielenkiintoista tutustua, vaikka ne kieltämättä hiukan erikoisia olivatkin!

Mukaan uusiin matkatarinoihin pääset klikkaamalla facebook-sivun tykkää-nappulaa tai vaikkapa etsimällä minut twitteristä käyttäjänimellä @taynnatieontar1.