Tämä postaus on yhteenveto vaellusmatkastani Italian Dolomiiteillä kesäkuussa 2015.  Samalla tämä on myös julkinen palaute matkanjärjestäjälle Tema-matkoille.  Julkaisin tämän aikaisemmassa Bloggerin blogissani ja siellä tämä postaus on kilpaillut luetuimman jutun tittelistä yhdessä vaellusmatkan Bolzanon retkipäivästä kertovan postauksen kanssa.

Vaellusmatka Dolomiiteillä oli ensimmäinen matkani Tema-matkojen asiakkaana. Tämä oli myös ensimmäinen vaellusmatkani. Oli siis itsestäänselvää, että matka muodostaisi suuren mielikuvan niin matkanjärjestäjästä kuin vaellusmatkoista yleensä.

 

IMG_5153

 

MATKAJÄRJESTELYT

Kaikki toimi moitteettomasti. Lennot sekä mennessä että palatessa kulkivat Lufthansan siivin Frankfurtin kautta, mutta odotusaika Frankfurtissa oli vain pari tuntia mikä oli mielestäni oikein kohtuullinen. Eipä siinä paljon ehtinyt muuta kuin vilkaista lentokenttämyymälöiden tarjontaa ja haukata pientä välipalaa niin sai jo mennä lähtöportille. Kotimatkalle lähdettäessä Venetsian lentokentältä nenämme edestä lähti Finnairin suora lento Helsinkiin. Hiukan harmitti ettei meitä oltu buukattu siihen koneeseen. Me kiepsautimme Frankfurtin kautta ja saimme matkalle muutaman lisätunnin.

Järjestelyt koko matkan ajan sujuivat oikein hyvin. Meillä oli sama hotelli käytössämme koko viikon ajan ja näin ollen meidän ei tarvinnut kuluttaa aikaa siirtymällä paikasta ja hotellista toiseen matkamme aikana. Hotelli Dolasilla oli mainio valinta majoitukseen. Hotellin esittelypostauksen voit lukea täältä. Kotikylämme Vigo di Fassa oli hyvällä paikalla vaellusreitteihin nähden ja sieltä oli helppo lähteä paikallisliikennettä hyödyntäen eri vaellusreiteille.

 

IMG_5630

 

Vaellusviikkomme reitteineen ja käyntikohteineen oli monipuolinen. Saimme kävellä niin vuorenjyrkänteellä kuin alppiniityillä. Kuljimme ylä- ja alamäkeen sekä vaelsimme pitkin rauhallista metsäpolkua vuoripurojen solistessa ympärillä. Nautimme piknikin kauniissa säässä metsän keskellä. Näimme kaupunkikohteen Bolzanon ja useita pikkukyliä. Saimme käyttöömme hissi- ja bussiliput, joilla pystyimme vaivattomasti kulkemaan paikasta toiseen myös vapaapäivänä. Joinakin päivinä helpotettiin jaksamista vaellusreitillä esimerkiksi tarjoamalla vapaaehtoinen jeeppikyyti Sassolungo päivänä.

 

IMG_5547

 

HINTA-LAATUSUHDE

Valmismatkalla on aina hintansa omatoimiseen ja budjettimatkailuun nähden. On makuasia kumpaa suosii. Toiset haluavat järjestää kaiken itse ja se on aivan ok jos kokee sen itselleen oikeaksi tavaksi matkustaa. Valmismatkalla maksan siitä, että asioita on järjestetty puolestani. Matkalla on vastuullinen matkanjärjestäjä ja minä saan nauttia lomastani ja vapaa-ajastani. Onhan valmismatkojen hintataso monesti suolainen, mutta kyllä me vastinetta rahalle saimme.  Valmismatkalla myös odotan kuulevani ja näkeväni asioita ja paikkoja, joihin en ehkä omatoimisesti eksyisi tai jotka vaatisivat lisätyötä ja selvitystä itseltäni. Viikon retkiohjelmamme vastasi mielestäni tätä odotusta, vaikka osa käyntikohteista olikin esimerkiksi googlettamalla löydettävissä.

Matkan hintaan kuului puolihoito, mikä tarkoitti aamupalaa ja illallista hotellissa. Illallinen ei kuulunut viikon aikana olleen yhden vapaapäivän ohjelmaan. Matkan hintaan kuului tietenkin lennot, majoitus ja kuljetukset kohteessa. Pääsyliput esimerkiksi Bolzano päivänä arkeologiseen museoon kuuluivat myös hintaan. Lisäksi matkan hintaan kuului nauttimamme piknik-lounas ja viimeisenä päivänä Sass Pordoissa nautimme niinikään Tema-matkojen tarjoaman lounaan. Lisäksi saimme osallistua suurinpiirtein joka päivä grappa- tai viini- ja juustomaistiaisiin, joista kaikki eivät olleet alkuperäisessä ohjelmassa vaan tulivat extrana matkanjärjestäjän taholta.

OPASPALVELUT

Matkan hintaan kuului tietenkin myös opaspalvelut. Meillä oli oppaanamme erittäin asiantunteva ja ammattitaitoinen Kaisa. Hänen joustava ja hyväntuulinen asenteensa toi jokaiseen päivään mukavan lisäpiristyksen! Lisäksi hänen loistavan italiankielentaitonsa ansiosta asiat ja järjestelyt sujuivat sutjakkaasti tilanteessa kuin tilanteessa. Kaisa osasi myös loistavasti rytmittää päivät milloin lähdetään ja milloin ollaan suurinpiirtein takaisin.

Suurta plussaa oli myös se, että vaikka kuljimme ryhmänä sai jokainen mennä kuitenkin vapaasti omassa tahdissaan. Jos halusi haastaa itseään ja mennä nopeammassa tahdissa, ei tarvinnut jäädä odottelemaan häntäpään joukkoa. Jokaisella oli kartta ja Kaisalta sai neuvoja reitin suhteen. Jokaisen omalla vastuulla oli maalaisjärjen käyttö eli jos et ole varma mihin suuntaan lähdet, odota muita ettet eksy! Mukavaa oli myös se, että jos halusit ottaa rauhallisemmin, ei tarvinnut yrittää pysyä kärkijoukon tahdissa, vaan sai rauhassa ihailla maisemia, valokuvata ja pitää juomataukoja pelkäämättä että eksyy joukosta.

 

Kaisa

Kaisa

 

YLEISTÄ

Kaikkiin asioihin ei matkanjärjestäjä pysty vaikuttaa ja yksi niistä on sää. Matkakertomuksistani on varmaankin jo käynyt ilmi, että sää suosi meitä koko viikon ajan. Ryhmämme oli loistava ja oli hauska huomata miten toisillemme täysin vieraina löysimme nopeasti yhteisen sävelen heti matkan ensihetkistä alkaen. Minä olin matkalla yksin, mutta huomaan kirjoittaneeni me-hengessä. Eikö tämä jo kerro aika paljon. Ei me suomalaiset ollakaan ihan niin yrmyjä kuin ehkä kuvittelemme.

Jos kuvittelin tälläisen aktiiviloman näkyvän kunnossa, olin oikeassa! Iltaisin tuntui jaloissa, että oli menty ylä- ja alamäkeä. Sen sijaan oli turha kuvitella, että reissussa olisi päässyt laihtumaan. Tosin se ei nyt ensisijainen tavoitteeni ollutkaan, mutta Italiaan lähtevän tuskin kannattaa haaveilla, että matkan bonuksena menettäisi muutaman kilon, päinvastoin!

 

IMG_5494

 

Tema-matkat oli luokitellut tämän vaellusmatkan 2-tason vaikeusasteella asteikolla 1-3. Matkaa valitessa pistin tämän merkille, mutta lopulliseen päätökseen se ei kuitenkaan vaikuttanut. Tason luokittelu on mielestäni tärkeää, sillä kyllä se jotain osviittaa antaa siitä miten rankkoja tai pitkiä reittejä matka pitää sisällään. Tämän jälkeen luultavasti lähden valitsemaan matkaa aina 2-tasosta, mutta uskaltaisin ottaa myös vaativamman tason.

Mainittakoon vielä sekin, etää ikäjakauma ryhmässämme oli melko iso. Nuorin oli vähän toisella kymmenellä ja vanhin seitsemänkymmentä vuotias. Jokainen selvisi matkasta hyvin. Tema-matkojen sivuilla on jossain maininta, että nauttiakseen reissusta tulee olla hyvä peruskunto. Tämä on varmasti totta. Sen lisäksi on hyvä ottaa huomioon vaelletaanko vuorilla vai nummilla. Unohtaa ei sovi myöskään oikeanlaisten varusteiden merkitystä.

En näe yhtään syytä miksi en suosittelisi tätä matkaa kaikille, jotka vähääkään ovat kiinnostuneita aktiivilomista ja vaelluksista yleensä. Elämyksenä aivan mahtava ja bonuksena tulee upea luonto ja ulkoilu ja liikunta! Lupaan, että saatte jatkossakin lukea blogistani vastaavanlaisista matkoista! Hiukan haastetta seuraavan matkan valinta kyllä kieltämättä aiheuttaa. Tämä matka oli niin upea, että tahdon samalaisen kokemuksen seuraavastakin reissusta!

Kaikki tämän matkan postaukset löytyvät täältä.  Pysyäksesi mukana uusilla reissuillani, käy ihmeessä tykkäämässä facebook sivustani, jonne uudet postaukset päivittyvät tuoreeltaan!