Mielessäni on kutkutellut pidemmän aikaa ajatus haastaa itseni käymään mahdollisimman monella paikkakunnalla Suomessa. Etsimään sieltä pieniä ihmeitä, joita koko tämä maa on täynnä! Suomi on kaunis maa, täynnä pieniä ja vähän suurempiakin kyliä ja kaupunkeja. Paikkoja, joista kukaan ei ole koskaan kertonut halaistua sanaa missään. Aikaa tähän uuteen ”keräilyharrastukseeni” menköön loppuelämä. Onko mitään mukavampaa kuin aurinkoinen vapaapäivä, istahdat auton rattiin ja lähdet ajelemaan määränpäänä kappale kauneinta Suomea. Tuliaisina retkeltä ainakin nyt kymmenittäin valokuvia ja onhan sitä voinut oppia samalla jotain kauniista kotimaastamme.

Pohjanmaan maakunnassa Kyrönjoen rannalla on pieni alle 5000 asukkaan Isokyrö. Minulle Isokyrö on tuttu paikka lapsuudesta. Äitini on sieltä kotoisin ja muistan hyvin lapsuuden kyläreissut Kyröön mummun ja paapan luo. Mutta mitä muuta Isokyrö pitää sisällään kuin muistoja lapsuudesta?

Napuen taistelun muistomerkki löytyy kauniin jokivarsitien varrelta. Sinne on helppo poiketa Vaasaan johtavalta päätieltä. Suuren Pohjan sodan viimeinen Suomessa käyty kenttätaistelu käytiin Isossakyrössä 19.2.1714. Taistelusta on katsottu alkaneeksi ison vihan aika. Taistelun muistomerkki seisoo arvokkaana muistuttamassa nykypolvia Isonkyrön historiallisista tapahtumista.

 

IMG_6363

IMG_6366

IMG_6368

IMG_6370

IMG_6373

IMG_6371

IMG_6375

 

Aivan kivenheiton päässä Napuen taistelun muistomerkistä löytyy Perttilän riippusilta, joka on Suomen vanhin edelleen liikenteelle avoinna oleva teräksinen riippusilta. Silta on rakennettu norjalaisen mallin mukaan 1909-1910. Silta on 86 metriä pitkä.

 

IMG_6379

IMG_6380

IMG_6386

IMG_6382

IMG_6385

 

Ajelen Perttilänsillalta eteenpäin Pohjankyröntietä ja vastaan tulee Pukkilansaari. Se on ikivanha tanssilava, jossa jo äitini nuorena tyttönä on käynyt tansseissa. Pukkilansaaressa järjestetään edelleen kesäviikonloppuisin lavatansseja. Nimensä mukaan Pukkilansaari sijaitsee saaressa ja tansseihin pääsee niinkin idyllisellä kulkuneuvolla kuin lossilla. Kuvat ovat viimekesältä jolloin kävin lavatansseissa Pukkilansaaressa Härkäjuhlien aikaan.

 

004

012

 

Kun ajelee Pohjankyröntietä Vaasan suuntaan ja ohittaa Isonkyrön pienen keskustan, tulee vastaan Isonkyrön Vanha kirkko. Tämä on sellainen paikka, jossa kannattaa poiketa ihastelemassa todella kaunista kirkkoa ja sen välittömässä läheisyydessä olevaa museoalueen pohjalaista pihapiiriä. Pari vuotta sitten veljeni vihittiin tässä kirkossa ja kuvat kirkon sisältä ovat tuolta päivältä.

 

IMG_2312

IMG_2313

IMG_2318

IMG_2320

IMG_2322

Isonkyrön vanha kirkko.

Isonkyrön vanha kirkko.

 

Kotiseutumuseon pihapiiri on maalaisidylliä parhaimmillaan. Tällä alueella järjestetään myös vuosittain Isonkyrön keskiaikaiset markkinat. En yhtäkkiä keksi mitään parempaa ympäristöä kyseiselle tapahtumalle.

 

IMG_6398

IMG_6401

IMG_6403

IMG_6405

 

Isossakyrössä on myös Kalliojärven Viihdekeskus, josta löytyy kesäisin kesäteatteria, uimaranta, tanssipaikka ja mökkejä sekä karavaanarialue.

 

IMG_6414

 

Tälläinen paikkakunta löytyy siis Pohjanmaalta Kyrönjoen kauniista jokimaisemista. Kroonisen matkakuumeen ja liikkumisen tarpeen omaavana ihmisenä uusia reissuja on suunnitteilla jatkuvasti. Parhaiten pysyt reissussa mukana seuraamalla vaikkapa facebook-sivuani!