” …Alkaa P:llä loppuu A:lla on hienoo olla Pohjanmaalla, pellot tasaiset mut kotiin johdattaa. Alkaa P:llä loppuu A:lla hienoo olla Pohjanmaalla, vain maa pysyy muu pois katoaa, katoaa…”

 

Näin laulaa Klamydia synnyinseudustani Pohjanmaasta. Tunnistan laulussa paljon tuttua. Tämä laulu soi usein mielessäni, kun ajelen pitkien peltojen ja latojen reunustamaa valtatietä kohti kotikontuja. Asun täällä edelleen ja aina reissusta kotiin palatessa sitä jotenkin vain huomaa seudun ainutlaatuisuuden.

Kasvoin pienessä tuppukylässä Alahärmässä. Jos katsot wikipediasta se kertoo ettei Alahärmän kuntaa enää ole. Se on tottta. Vuoden 2009 kuntaliitoksessa Alahärmä yhdistettiin  Kauhavan kaupunkiin ja Härmäläisistä tuli yhdessä yössä kaupunkilaisia ja Härmästä Kauhavan kaupunginosa. En ole asunut Alahärmässä enää pitkään aikaan, mutta minulle se on silti aina Alahärmä sanoipa wikipedia mitä hyvänsä.

Viime vuosina Alahärmä on noussut yhä enempi Suomen kartalle myös matkailukohteena. Keskellä latomerta kohoaa nimittäin yksi Suomen parhaista, ellei jopa paras huvipuisto Huvivaltio Powerpark. Siellä on perinteisesti tullut vietettyä kesäisin ainakin yksi aurinkoinen kesäpäivä, niin myös tänä kesänä.

 

002

Siellä se peltoaukean takana siintää – Huvivaltio Powerpark!

Itse en ole huvipuistotyyppiä. Katselen lasten ja lastenmielisten riemua mielummin jalat tukevasti maanpinnalla kuin riekun pää alaspäin toinen toistaan hurjimmissa vempaimissa.

 

IMG_6267

Powerpark on panostanut alueen viihtyisyyteen. Täällä istuskelee ihan mielellään kauniina kesäpäivänä ja katselee kun lapset kirmaavat laitteesta toiseen. Tai istuskelisi jos löytäisi istumapaikan. Olen muinakin vuosina todennut, että penkkejä on alueella melko vähän ja totesin saman taas tänä kesänä. Helteisenä kesäpäivänä huvipuisto on taatusti täynnä eikä istumapaikkoja voi olla liikaa.

 

IMG_6264


IMG_6268

IMG_6286

IMG_6287

 

Pohjanmaa on ollut myös suomalaisten elokuvien näyttämönä. Tunnetuimpia lienevät Pohjanmaa, Häjyt ja Härmä. Vaikka häjyt ovat historiaa, vietetään Alahärmässä joka kesä heinäkuun alussa Härmälääsiä Häjyylyjä ja koko viikko on nimetty Häjyylyviikoksi. Silloin saa häjyyllä luvan perästä. Keskellä Alahärmän kylää löytyy Piiskoomänty, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan. Männyn rungossa on kyltti, joka kertoo että siinä laitettiin aikanaan täytäntöön raipaniskutuomiot.

 

 

005

 

Alahärmän keskustan laidalla seisoo ylväänä vuosina 1901-1903 rakennettu Josef Stenbäckin suunnittelema harmaakivikirkko. Se rakennettiin vuonna 1898 tulipalossa tuhoutuneen puukirkon tilalle. Tänä kesänä Radio Dei järjesti kuuntelijoidensa keskuudessa äänestyksen Suomen kauneimmasta kirkosta. Kisaan otettiin mukaan kuuntelijoiden ehdottamia kirkkoja ympäri Suomen. Alahärmän kirkko voitti tämän äänestyksen jättäen taakseen 86,8 prosentin lukemilla mm. Ruokolahden puukirkon ja Helsingin Temppelinaukion modernin kirkon.

 

009

Jos matkustat Alahärmään suosittelen käymään myös vanhojen pohjalaistalojen reunustamalla Knuuttilanraitilla. Se sijaitsee Voltin kylässä, joka on kotikyläni. Knuuttilanraitilta löytyy mm. maailmallakin mainetta niittänyttä taidetta. Taiteilija Juhani Palmun Galleria ja kesäkahvila ovat kesäaikaan yleisölle avoinna ja taiteilija itsekin viettää kesänsä täällä Pohjanmaalla.

 

018

 

” …Asuu porukka pikkuusen kummallinen, keskellä heinäseipäiden ja latojen. Mutta on tää paras paikka maailman, vaikkei täältä saakaan sitä merianturaa…”

 

Näihin sanoihin kiteyttää Klamydia Pohjanmaalla-laulun lopun. Kyllähän täällä pikkuusen kummallinen porukka ehkä asuu. Sitkeässä elävät käsitykset pohjalaisten jästipäisyydestä ja hurjasta luonteesta. Ladon oven kokoisista miehistä, jotka ylpeinä käyskentelevät maillaan. Sen verran kotiseuturakas olen minäkin, että ehkä tämä on paras paikka maailman. Ainakin tänne on aina hyvä palata reissusta, vaikka terveellistä on käydä muuallakin.