Pariisin nähtävyyksistä kuuluisimpia lienee Versaillesin palatsi. Olimme työporukalla Pariisissa vuonna 2013 ja Versaillesin palatsissa vierailu kuului matkaohjelmaamme. Meillä oli mukanamme oma suomalainen opas, jonka ansiosta lippujärjestelyt sujuivat mallikkaasti ja selvisimme suhteellisen pienellä jonottamisella, kun menimme linnaan oppaan johdolla. Muutoinhan tänne on valtavat jonot, mikä kannattaa ottaa huomioon ajankäytössä kun tänne retkeä suunnittelee.

Tämä barokkityylinen loistelias linna toimi vuosina 1682-1789 Ranskan kuninkaiden ja hovin asuntona. Palatsin rakentaminen on tullut erittäin kalliiksi ja Aurinkokuninkaan Ludvig XIV loistelias ja tuhlaileva elämäntyyli herätti suurta paheksuntaa tuohon aikaan köyhyydessä elävän kansan keskuudessa. Ludvig XIV käytti suuria summia rahaa mm. palatsin lukuisiin laajennustöihin ja taiteen ystävänä  hän sijoitti myös siihen ja muuhun kulttuuriharrastukseen ja taiteen suojelemiseen. Hänen mahtailevaa tyyliään sekä ihailtiin että paheksuttiin.

 

IMG_2598

IMG_2605

IMG_2596

 

Palatsin jokaisesta huoneesta voi oikeutetusti käyttää nimitystä sali, niin suuria ja mahtavia ne ovat upeine maalauksineen. Palatsia hallinneen Aurinkokuninkaan syntymää pidetään pienenä ihmeenä sillä hänen vanhempansa Ludvig XIII ja Anna Itävaltalainen olivat olleet naimisissa jo 23 vuotta. Isänsä kuoltua Ludvig XIV peri valtaistuimen vain viiden vuoden ikäisenä. Todellinen vastuu hallitsijana siirtyi hänelle kuitenkin vasta vuonna 1661, jolloin Kardinaali Mazarin kuoli. Hänelle Anna Itävaltalainen oli sijaishallitsijan oikeudella siirtänyt vastuun miehensä kuoltua.

 

IMG_2607

IMG_2611

IMG_2619

IMG_2625

IMG_2626

Palatsin Peilisalissa kirjoitettiin Versailles`n rauhansopimus ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Palatsin Peilisalissa kirjoitettiin Versailles`n rauhansopimus ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

 

Versaillesin palatsi ja sitä ympäröivä valtava puistomainen puutarha on nimetty Unescon maailmanperintölistalle jo vuonna 1979.  Kuninkaallisten asuntona palatsi toimi vuoteen 1833 asti jolloin siitä tuli Ranskan historian museo. Palatsissa tehtiin muutostöitä ja se avattiin uuteen tehtäväänsä 1837. Palatsi on yksi Euroopan suurimpia ja epäilemättä myös hienompia palatseja.

 

IMG_2641

Kuninkaallinen ruokapöytä.

Kuninkaallinen ruokapöytä.

 

Palatsia ympäröi valtava puutarha ja suosittelen ehdottomasti vierailemaan myös siellä, vaikka tottakai palatsi itsessään on mielestäni se päänähtävyys, jota ei kannata jättää välistä. Meidän seurue käytti suurimman osan tänne varatusta ajasta palatsin sisätiloihin tutustumiseen, mutta piipahdimme myös puistoalueella.

 

Palatsi oli näyttävästi koristeltu myös ulkopuolelta.

Palatsi oli näyttävästi koristeltu myös ulkopuolelta.

IMG_2657

IMG_2664

IMG_2680

IMG_2682

 

Palatsissa on matkamuistomyymälä ja suuresta puutarhasta löytyy ravintola, jos nälkä tai jano on päässyt yllättämään palatsikierroksella.

Versaillesin palatsi on mielestäni erittäin mielenkiintoinen vierailukohde, jota ei kannata jättää väliin. Paremmin palatsin saloihin pääsee sisälle, mikäli edes vähän on selvillä Aurinkokuninkaan historiasta ja näin ollen palatsin entisaikojen elämästä.