Kun varasin etelänmatkaa syksyllä 2010 oli valinta hyvin selvä. Viimein oli tullut Rodoksen vuoro! Se oli päätetty oikeastaan jo edellisellä etelänreissulla. Matkaan lähtivät molemmat tyttäreni sekä siskoni.

Matka varattiin Finnmatkojen kautta Ixiaan, jossa majoituimme hotelliin nimeltä Dionysos. Tuolloin Finnmatkat oli luokitellut hotellin Blue Star hotelliksi, joka on matkanjärjestäjän parhaimpia hotelleja. Nyttemin Dionysos kulkee Perhelöytö-luokituksen alla. Hotelli koostui muutamasta erillisestä rakennuksesta siten, että uima-allasalue muodosti suojaisan ja viihtyisän sisäpihan. Meidän huoneeseen kuljettiin puutarhan kautta helppokulkuista polkua. Huoneen olimme saaneet uima-altaan puolelta ilman mitään erillistä pyyntöä tai maksua.

 

allas

alue

allaskuva

 

Hotelli sijaitsi rauhallisella alueella sopivan matkan päässä vilkkaasta pääkadusta. Hotellin pihapiirissä oli pieniä kivoja yksityiskohtia. Hotellin alueelta löytyi myös supermarket, jossa oli helppo käydä täydentämässä huoneen jääkaappia.

 

Hotellin sisäänkäynti.

Hotellin sisäänkäynti.

portti1

koriste

 

Hotellin alueella asui herttainen kissa, jonka nimesimme Einariksi. Se oli meitä vastassa heti sisäänkirjautuessamme hotelliin ja muuna aikana Einari löytyi helposti aulan oleskelutilasta päiväunilta.

 

einari

 

Rodos on ihastuttava saari! Matkamme ajoittui syyskuun puolivälin tienoille, mutta lämpöä riitti jokaiselle lomapäivällemme. Tukahduttavan kuuma ei ollut, sillä saarella kävi vilvoittava tuuli. Nautimme auringosta pääasiassa hotellin uima-altailla. Muutamana päivänä kävimme Rodoksen kaupungissa, jonne oli meidän hotellilta matkaa noin neljä kilometriä. Suunnittelimme joka kerta menevämme Rodoksen kaupunkiin bussilla, mutta aina kun seisoimme odottamassa bussia läheisellä pysäkillä, kaarsi jostakin paikalle taksi ja tarjosi kyydin samaan hintaan kuin mitä bussi olisi maksanut meiltä kaikilta yhteensä.

Rodoksen keskiaikainen kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Rodoksen vanha kaupunki löytyy historiaa huokuvan muurin sisäpuolelta. Se on aivan ihana paikka ja iltaisin hyvin tunnelmallinen tavernojen reunustaessa kujia. Jokapuolella on pieniä putiikkeja, joissa ei ehkä myydä mitään kovin tarpeellista, mutta onhan kojujen tarjontaa mukava hypistellä.

 

Rodoksen keskiaikainen kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

 

satama1

vanhakaup1

hypistelijä

kenkiä

maailmanlapset

 

Eräänä iltana lähdemme matkanjärjestäjän järjestämälle retkelle Kreikkalaiseen iltaan. Se pidettiin vuorilla Afandoun nimisessä kylässä. Afandoun kylän nimi merkitsi näkymätöntä kylää, mikä tarkoitti sitä että kylä oli aikoinaan rakennettu vuorten suojaan niin ettei se näkyisi ollenkaan merelle. Näin se pysyi huomaamattomana ja vuoret tarjosivat turvan entisinä aikoina esimerkiksi merirosvojen hyökkäyksiltä.

Iltaa vietettiin somassa tavernassa ja illan isäntänä hääri Papa Ouzo. Hän oli ainakin kahdeksankymmentä vuotias pirteä pappa, joka innokkaana jakoi poskisuudelmia naisille ellei naiset ehtineet väistää. Välillä Papa Ouzo nosti ouzolasin ilmaan huutaen ”hölkynkölkyn”!

 

papaouzo

 

Ilta oli täynnä tanssiesityksiä ja hyvää ruokaa. Loppuillasta pääsimme kokeilemaan zorbaksen askeleita koko joukon voimin. Nämä tälläiset illat ovat mielestäni niin ihania hetkiä ja retkiä. Ei niin kovin ihmeellisiä nähtävyystasoltaan, mutta rentoa tunnelmaa ja yhdessäoloa. Ja myös perheen nuorimmat viihtyivät näillä retkillä!

 

Tämä kuva napattiin meistä, kun saavuimme Kreikkalaiseen iltaan.

Tämä kuva napattiin meistä, kun saavuimme Kreikkalaiseen iltaan.

kreik-ilta-ruoka

tuli2

zorbas

 

Suomalaiset ovat matkustaneet Rodokselle niin kauan, että täällä pärjää lähes täysin suomenkielellä. Ravintoloiden ruokalistat ovat monissa paikoissa saatavana suomeksi ja paikallisetkin osaavat useampia sanoja suomea, muutakin kuin ne tavanomaiset ”terve terve mitä kuuluu”-huudahdukset.

 

Monissa ravintoloissa oli jo ulkona Suomen lippu kertomassa, että heiltä löytyy suomenkieliset ruokalistat.

Monissa ravintoloissa oli jo ulkona Suomen lippu kertomassa, että heiltä löytyy suomenkieliset ruokalistat.

 

Vietimme Rodoksella ihanan ja ikimuistoisen loman. Olen jo monta kertaa ikävöinyt tänne takaisin, ja Rodos onkin listalla odottamassa milloin tulee taas sen vuoro.